Vajon a Te géped elbír a Windows 11-el?

Hamarosan (legfrissab információk szerint 2021 októberében) itt a Windows 11, az új verziója a világ legelterjedtebb operációs rendszerének. Lekerekített sarkokkal, újragondolt illetve áthelyezett tálca ikonokkal, elegánsabb párbeszédpanelekkel, komoly vizuális átlakításokkal a Windows 10 hez képest.
A jó hír az, hogy ha most akar új számítógépet venni, vagy már megtette az elmúlt 4 évben,  akkor nagy valószínűséggel futni is fog rajta a Windows 11.  Sajnos a minimális rendszer követelmény az új operációs rendszer esetében nem annyira egyszerű eset. Ráadásul a Microsoft kicsit el is bonyolította ezt egy új és prpblémás kompatibilitás ellenőrző eszközzel. Amit pár nappal a megjelenése után vissza is vont. Habár vannak programok, amik arra hivatottak, hogy megállapítsák, hogy a gépünk alkalmas -e a Windows 11 futtatására. A legbiztosabb módszer mégis az, ha fogjuk a gépünket és egyesével végignézzük, hogy megfelel -e a követelményeknek. Alább összeszedtünk egy teljes körű listát, a Microsoft által eddig nyilvánosságra hozott információk alapján.

Windows 11 rendszer követelmények részletesen:

Mint szinte bármilyen programnak a Windows 11 számára is a legfontosabb elvásrás a megfelelő erőforrás azaz elegendő számítási teljseítmény megléte. Alább a minimális memória, tárhely és processzor kívánalom:

-Legalább 4 GB rendszer memória vagyik RAM
-Legalább 64GB rendelkezésre álló tárterület.
-Egy hivalatalosan is támogatott processzor. Jelenleg három lista elérhető AMD, Intel és Qualcomm processzorokhoz.

AMD https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-amd-processors

Intel https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-intel-processors

Qualcomm https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/supported/windows-11-supported-qualcomm-processors

-DirectX12 compatibilis és Windows Display Driver Model (WDDM) 2.0 vagy nagyobbat támogató VGA kártya,

Kát beépített programmal is ellenőrizhető, hogy a gépünk az eddigiek alapján kompatibilis -e a Windows 11-el. Az első a DirectX Diagnostic Tool, amit a dxdiag parancs meghívásával lehet indítani. Egyszerűen a tálcán a keresőben vagy a Start menü megnyomása után rögtön begépelni a dxdiag parancsot, majd egy Enter gombot nyomni. A program elindul amiben látható a gépben található Processzor neve, a memória mérete és a DirectX verzió száma a system tab-on. A processzort ellenőrizni kell, hogy rajta van -e az említett három processzor lista egyikén. A WDDM megállapításához A Display tab-on a Drivers részben kell keresni.

Vágül meg kell tudni, hogy a boot meghajtón van -e elegendő hely. Ehhez nem kell más, mint a Fájlkezelőt elindítani és bal oldalt kiválaszani az 'Ez a gép' pontot, majd jobb oldalon az eszközök részben megkeresni a merevlemezt. Tipikusan ez 'Windows C:' -nek lesz elnevezve. alatta látató egy kis grafika, amin látszik, hogy mennyi hely van még a lemezen és mennyi van használatban.

Ezeken a követelményeken kívül még a Microsoft előírja az internet kapcsolatot. A legalább 9 colos 720p megjelenítésre képes kijelzőt. A felbontás megállapításához navigáljunk a beállításokhoz, ott a rendszer menüben a Kijelző tabra kattintva a jobb oldalon kicsit lejjebb olvasható a kijelző felbontása. Ha ott legalább 1280x720 szerepel, akkor ez is rendben van.

Mi a helyzet a TPM Modullal?

Most hogy meggyőződtünk az alapvető rendszer tulajdonságokról meg kell állapítani egy további fontos biztonsági modul meglétét a számítógépünkben. Ez pedig a TPM azaz Trusted Platform Module, amire a Windows 11-nek szüksége van. A TPM egyedi cryptographikus kulcsokat szolgáltat amikor bekapcsoljuk a számítógépünket. Ha minden rendben van, akkor a meghajtó titkostást feloldja és a gép elindul. Amint valami probléma van a kulcsokkal, akkor elépzelhető, hogy hacker támadás áldozatai vagyunk vagy valaki illetéktelen próbál hozzáférni a merevlemezen tárolt adatokhoz. Ebben az esetben a gép nem fog elindulni.

A TPM kétféle formában lehet a gépünkben: Az egyik önálló chipen a processzoron kívül valahol az alaplapon vagy egy kis programkód, firmware a processzorban. Az, hogy a gépünkben van -e TPM és milyen verzió nem egyszerű. De kis szerencsével, ha a gép a fenti alapvető követelményeknek megfelel és nem idősebb 5 évnél minden bizonnyal van TPM támogatása is. Navigáljuk a Beállítások, Frissítés és biztonság, majd a Windows biztonság menüpontra. Ott az eszközbiztonság menüpont alatt a windows az információt a biztonsági processzorral kapcsolatosan.

Ezeken kívül még van egy sor opcioális követelmény, mint például: az 5G támogatáshoz 5G képes modemre van szükség. Valamint HDR kijelző kell az Auto HDR funkció használatához. Ez utóbbi nagyobb színteret és élesebb képet biztosít, még a nem HDR-es játékok esetében is. A teljes követelmény lista megtekintéséhez fel kell keresni a Microsoft weboldalát. https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-11-specifications

Mi van, ha a gépem nem kompatibilis a Windows 11-el?

Amennyiben a fenti követelmények valamelyikének nem tesz eleget a számítógépünk, akkor hivatalosan nem fogja futtatni a Windows 11-et. A legegyszerűbb megoldásként futtassuk tovább a Windows 10-et, ami továbbra egy kítűnő operációs rendszer. A Microsoft is megerősítette, hogy legalább 2025-ig ugyanúgy támogatott lesz a Windows 10, mint eddig. Továbbra is érkeznek rá biztonsági és funkció frissítések.

A második lehetőség, amennyiben lehetséges fejleszteni kell a számítőgép azon egységét, amelyik nem felel meg a követleményeknek. Ez feltehetően könnyen elvégezhető, amennyiben a memóriát, videokártyát vagy a merevlemezt érinti a bővítés. A Processzor és a TPM modul már nem ennyire egyszerű. Asztali számítógép esetén valószínű mindkettő megoldódik alaplap és processzor cserével. Amennyiben ezek nem vonják magukkal a memória és más részegységek cseréjét is. Azt ajánljuk, hogy keressenek fel bennünket és kérjenek tanácsot ezzel kapcsolatban.

Harmadik lehetőségként pedig új számítőgépet vagy laptopot kell vásárolni, amelyik Windows 11 képes.

Summázás

Jelen állapot szerint minimum 8. generációs processzor szükséges a Windows 11 futtatásához. Manapság még elég ritkán érkezik használt számítógép vagy laptop 8. generációs processzorral, bár ez rövid időn belül sokat fog változni. Pletykák szerint a Microsoft enyhíteni fog a követelményeken, hogy a 6. generáció is elegendő legyen. Ebben az esetben a jelenleg kapható használt gépeink fele is almalmas lesz a Windows 11-hez. Októberig valószínű kiderül.

Garancia

Minden általunk értékesített termlékre garanciát vállalunk. Az egyes termékek garancia idejéről a GARANCIA menüpont alatt tájékozódhat. Garancia ellenőrző szolgáltatásunkkal pedig regisztráció nélkül ellenőrizheti a nálunk vásárolt termékek garanciáját sorozastszám alapján.

Számla

A weboldaluknon szepeplő árak bruttó árak, a 27%-os áfát tartalmazzák. Minden általunk értékesített termékre 27%-os Áfa tartalmú, névre szóló számlát adunk, ami megfelel a mindenkori magyar jogszabályoknak. 

Fizetés

Az boltban fizethet készpénzzel vagy bankkártyával egyaránt. Online rendelés esetén pedig lehetősége van személyes átvételre vagy kiszállításra melyek során fizethet utánvéttel készpénzben, bankkártyával vagy átutalással.

Szerviz

Nem csak nálunk vásárolt számítógépeket vagy laptopokat hozhat be hozzánk szervizbe. Szoftveres vagy hardveres hibák megoldásában is tudunk segíteni. Akár telepítés, adatmentés, bővítés, betört kijelző ...stb. Keressen minket bizalommal.

Kiszállítás

Az általános kiszállítási idő 1-3 munkanap. Bruttó 50.000.- forint végösszeg felett a kiszállítás ingyenes.

14 nap elállás

Nem tetszik vagy nem elég gyors? Küldje vissza, válasszon másikat. Ha nem talál megfelelőt, akkor visszaadjuk a készülék árát. Bővebb információt az elállási jogról itt talál.