GYIK

Kategóriák jelentése használt termékeknél

'A' kategória

A termék szép, megkímélt esztétikai és kifogástlan műszaki állapotban van. A weboldalon, ahol külön nincs feltüntetve a kategória, ott A ketrgóriáról beszélünk. Tekintettel arra, hogy használt termékekről van szó, a normál használatból eredő kisebb kopások, karcok elfogadhatók az 'A' kategóriában. Amennyiben online vásárolna és szeretne meggyőződni a megvásárolni kívánt termék konkrét állapotáról, írjon nekünk és mi emailben küldünk képeket az adott termékről.

'A-' kategória

Kicsivel feltűnőbb, de még mindíg a normál használatból eredő kopások és kis karcolások a furkolaton, esetleg nagyon apró folt a kijelzőn.

'B' kategória

A termék burkolatán kisebb-nagyobb sérülés elképzelhető. Műszakilag kifogástalan állapotban van. Monitorok és laptopok esetében a képernyőn esetleg apró karc  vagy folt található. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy abszolút jól használható termékről van szó. Olyan felhasználásra ajánlott, ahol az esztétika nem elsődleges szempont viszont a kedvező ár annál inkább.

'C' kategória

Ezeknél a termékeknél már komolyabb hibáról van szó esetleg a B kategóriánál leírt hibák halmozottan jelentkeznek. Cserébe jóval ár alatt cserélnek gazdát az ilyen termékek. Ezek a komolyabb esztétikai hibák már a használatot is esetlegesen korlátozzák. Éppen ezért ezeket a termékeket a weboldalon keresztül nem szeretjük értékesíteni, inkább személyesen érdemes ezekből válogatni. Mindenképpen a nagyon kedvező áruk miatt szokták választani ezt a megoldást. Pl.: egy szerverre kötött kontroll monitornál, ahol egész nap egy fekete képernyőn villog egy kurzor nem fontos, hogy színhelyes legyen a monitor.

'D' kategória

Működésképtelen, hibás temék, alkatrésznek. Ilyet nagyon ritkán árusítunk.

Számítógép ház formátumok jelentése

Álló torony

Nomál álló ház (Tower). 2-3db nagy 5.25" és 2-5db kis 3.5" hellyel. Beleférnek a normál méretű kártyák. Talán ez a legmegszokottabb számítógép ház forma.

Normál desktop

Ez a ház gyakorlatilag egy elfektetett álló ház. Annyi a különbség, hogy a 5.25' helyek, tehát, ahová a CD/DVD kerül vízszintesen helyezkednek el benne. Általában egy kicsit kevesebb 3.5" hely van benne, mint az álló házban, de alapvetően a kialakításuk és méretük megegyezik. Beleférnek a normál méretű bővító kártyák. Nagyon masszív kialakításúak ezért egy monitort egészen nyugodtan rátehetünk.

Low profile desktop

Ez egy kicsit kisebb méretű ház, mint egy normál fekvő abból a szempontból, hogy alacsonyabb, tehát csak az ún. low profile kártyák férnek el benne. Bizonyos esetekben a bővítő kártyákhoz, ha egyébként maga a kártya nem olyan magas és megoldható, adnak átalakíót. Ilyenkor le kell szerelni a kártya hátlapi paneljét és rá kell tenni a hozzá csomagolt rövidebbet. Hálózati kártyáknál, egyszerűbb videokártyáknál ez szokásos. Egyébként a házban általában 1-2db 5.25" hely és 1-3db 3.5" hely van. Nagyon masszív kialakításúak ezért egy monitort egészen nyugodtan rátehetünk.

SFF

Small Form Factor ház, ami egy kifejezetten kis helyigényű, azonban kevésbbé bővíthető, mint a nagyobb testvérei. Általában 1db 5.25" és 1, legfeljebb 2db 3.5" hely van benne. Normál méretű kártya általában nem fér el benne, bár vannak típusok, ahol egy ún "riser slot"-tal normál méretű PCI kártyát bele lehet tenni 1-2db-ot. PCI-express-t a legritkább esetben. Kis helyigénye és halk kivitele miatt praktikus megoldás irodába vagy olyan otthoni felhasználásra, hol szempont a csend a méret és nem szándékoznak folyamatosan újabb dolfgokat a gépbe tenni. Nagyon masszív kialakításúak ezért egy monitort egészen nyugodtan rátehetünk.

Ultra kicsi

Ultra Slim Case, ami egy még az SFF háznál is kisebb, általában laptopoknál szokásos ún slim optikai meghajtóval és max 1db 3.5" hellyel. Nem ritka esetben csak laptopoknál használt ún SO-DIMM memóriával szerelik. Nagyon kis helyigénye és halk működése miatt nagyon kedvelt és látványos darab. Egyszerű szervereknek vagy otthoni multimédia szervernek is szokták használni.

Álló / Fekvő átszerelhető

Ez egy riktább darab. Jellemző a HP vagy Compaq gépeknél, ahol is az 5.25" helyre tehető eszközöket egyszerűen két féle képpen (vízszintesen és függőlegesen) is a gépbe lehet csúsztatni így egy mozdulattal az álló gépet lefektethetjük és Desktop gépként használhatjuk. Nagyon masszív kialakításúak ezért egy monitort egészen nyugodtan rátehetünk.

Honnan van ez a sok egyforma használt cucc?

Kisebb százalékban magánszemélyektől, akik behozzák a saját számítógépüket, hogy újabbra cseréljék. Általában inkább külföldről, nyugat-európából érkeznek. Leggyakrabban multi cégek által lecserélt gépeket árusítunk. Az eszközöket egy helyi cég felvásárolja, elszállítja magához, ott átnézik, kategorizálják. Mi megvásároljuk, behozzuk az országba. Mi is átnézzük, általában egy kicsit módosítunk rajta, hogy megfeleljen az itteni elvárásoknak majd kikerülnek a polcokra. Tehát ezek a termékek nem megjavított vagy kikukázott eszközök. Egyszerűen csak ott, ahol használták már másra volt igény és lecserélték. Mivel ezek a gépek szinte egytől egyik márkás ún.: brand gép, jóval megbízhatóbbak, még néhány évesen is, mint egy ún.: noname házilag összerakott számítógép.

Mennyi garancia van rájuk?

A garancia időkről itt találhatsz bővebb információt. Alapvetően minden nálunk vásárolt dologra vállalunk jótállást, akár garancia időn túl is. Amennyiben pl.> egy használt számítógép meghibásodna, amit tőlünk vásároltak, akkor is érdemes behozni hozzánk, ha már letelt a garancia ideje, mert azon túl is szervizeljük, és a nálunk vásárolt eszközöket sokkal kedvezőbb áron szervizeljük vagy akár vásároljuk vissza, mint egy "idegen" terméket.

Mire van garancia használt termék esetén?

Honnan szerezhetek be meghajtóprogramokat?

Többféle megoldás is lehetséges. Ún. márkás, brand gépeknél pofonegyszerű hozzájutni a meghajtóprogramokhoz, mivel a gyártók weboldaláról pillanatok alatt megkereshető a számítógépünk vagy laptounk típus vagy akár sorozatszám alapján. Ha ez megvan már gyerekjáték letölteni a drivereket. Természetesen, ha éppen csak az a gép áll rendelkezésünkre, amihez éppen a hálózati kártya meghajtóprogramját töltenénk le, akkor ez a megoldás nehezebben járható. Ebben az esetben kell tőlünk kérni, hogy adjuk oda a drivereket egy CD-n vagy egy pendrive-on. Amennyiben internetről kívánjuk beszerezni a meghajtóprogramokat mindenképpen törekedjünk azt egy hivatalos weboldalról letölteni mert, ha csak a google-ben rákeresünk a típusra + driver, és ilyen módon próbáljuk beszerezni a szükséges drivereket, könnyedén áldozatai lehetünk vírusoknak és egyéb nem kívánatos programok ártalmainak.

A teljesség igénye nélkül a boltunkban megtalálható márkák, gyártók hivatalos support oldalai:

 • ACER
 • Fujitsu-Siemens (Érdemes sorozatszám alapján rákeresni a termékünkre. A gép tetején/oldalán vagy a laptop alján leolvasható az eszköz sorozatszáma. Általában nagyobb betűvel van írva és Y.. -al kezdődik. Esetenként a gép BIOS-a is kiírja. Erre a számsorra érdemes rákeresni mert ezzel egyedileg azonostja nemcsak a gépet, hanem az adott példányt is. Lifebookoknál és pár gépnél is lehetőség van egy ún: deskupdate szoftvert letölteni ami, amennyiben van a gépen internet kapcsolat automatikusan megkeresi a szükséges meghajtóprogramokat és utilityket és fel is telepíti)
 • Dell (a legjobb módja megtalálni a gépünket, ha "service tag" alapján keresünk. Ez egy egyedi azonosító vagy sorozatszám, amit a dell használ. Laptopok és a gépek bios-a kiírja vagy leolvasható a termék hátuljáról.)
 • IBM
 • HP
 • Compaq
 • Toshiba notebook, laptop vagy egy másik Toshiba oldal
 • ASUS
 • Gigabyte
 • TP-LINK
 • Canyon

Hogyan tudom a termékeket megvásárolni?

Mennyire nehéz fejleszteni a használt, márkás gépeket?

Sokan azért félnek brand (márkás) gépet vásárolni, mert nehézkes a bővítése. Tényleg így van ez? Általában el lehet mondani, hogy ugyanolyan könnyen tudjuk bővíteni és szervizelni a márkás használt eszközöket, mint a noname-eket. Vagy még talán könnyebben is. A bővítést és a szervizelést általában amiatt nem lehet elvégezni, mert nincs hozzá kompatibilis alkatrész. Mivel mi szinte csak márkás gépekkel foglalkozunk, csak olyan akatrészeink vannak, amik valaha márkás gépekben voltak. Így azok könnyedén beillesztehők. Általában elmondható, hogy egy használt márkás számítógépnél, szinte minden esetben cserélhető vagy bővíthető a memória, merevlemez, videokártya, optikai meghajtó (CD, DVD ...stb.), processzor. Aminek általában nehézkesebb a cseréje az az alaplap, tápegység. Mivel a márkás gépeknél ezek egyedi formájúak és méretűek lehetnek a ház miatt. Egy "normál" alaplap vagy táp a márkás gépek házába fizikailag nem fér bele, vagy a csatlakozók máshol vannak. De még ezek ellenére is gyakran van, hogy tudunk biztosítani pótalkatrészt.