HP Elitebook 2540p ismertető

Áttekintés

HP Elitebook 2540p

Mellette

 • kiváló gyártási minőség
 • nagyszerű kinézet
 • remek billentyűzet

Ellene

 • költséges testre szabni
 • lassú 1,8 hüvelykes merevlemez

Az EliteBook 2540p egy kiváló ultrahordozható notebook a HP-tól. 12,1 hüvelykes WXGA kijelzővel, Intel Core i5 vagy Core i7 processzorral és beépített optikai meghajtóval rendelkezik. A HP EliteBook 2540p alapára 1099 dollár (kb. 300.000 forint) volt, a teszt az 1629 dolláros (450.000 forint) változatról, azaz a legextrább változatról szól, amely a következő konfigurációból áll:

 • Intel Core i7-640LM 2.13GHz Dual-Core Processzor (4MB gyorsítótár)
 • Windows 7 Professional 64-bit
 • Tükröződésmentes, 12.1-hüvelykes WXGA kijelző (1280 x 800 felbontás)
 • Intel GMA HD integrált grafikus kártya
 • 4GB 1333MHz DDR3 SDRAM (2GB x 2GB)
 • 250GB 5400rpm 1.8 hüvelyk SATA II • DVD+/-RW optikai meghajtó
 • Intel 6200AGN Wifi, gigabit Ethernet, modem és Bluetooth kapcsolat
 • 3 év szavatossági idő
 • 6 cellás 62WHr akkumulátor
 • Méretek: 11.1 x 8.4 x 1.10 hüvelyk (), a 6 cellás akkumulátorral
 • Súly: 3.97 font (1,8 kg), a 6 cellás akkumulátorral

Felépítés és dizájn

A HP EliteBook 2540p egy ultrahordozható üzleti notebook, ezért a vállalatok és sok más vásárló elvárják a kiváló minőségű anyagokat, újításokat és az innovatív dizájnt. A HP EliteBook családnak a többi notebookja is megfelel vagy meghaladja ezeket az elvárásokat, de lássuk mi a helyzet az EliteBook család legkisebb tagjával?

A gép vázát az új HP DuraCase és HP DuraFinish alkotja, ami lényegében egy kemény műanyag és erős magnézium ötvözet (hasonlóan az elődjéhez), szálcsiszolt alumíniummal megerősítve, hogy még ellenállóbb legyen a karcolásokkal szemben. A laptop alapja nagyon masszívnak érződik, amely határozottan túlélné azokat ütődéseket és zúzódásokat, amelyeket más laptopok talán nem. A billentyűzet egyáltalán nem hajlik be. A laptop alsó fele is hasonlóan merev és erős.

HP Elitebook 2540p

A külső része a képernyőnek fém burkolatú, de a belső képernyő előlapja műanyag. Ellentétben például az EliteBook 8540p-vel. A kijelző fedele kissé hajlik, amikor erőteljes nyomást gyakorolunk a közepére, de ez még mindig erősebb, mint amit általában látunk egy más, prémium minőségű 12 hüvelykes üzleti notebooknál.

Amikor a HP azt mondja, hogy az EliteBook 2540p célja az volt, hogy megfeleljen a katonai (MIL-STD 810F) standardnak, pornak, magas és alacsony hőmérsékletnek, úgy értették, hogy ellenálljon a notebook több éves használatnak is.

HP Elitebook 2540p

Mindezt a masszív tartósságot beépítették a dizájnba, de ehhez kompromisszumot is kellett kötni mégpedig a súly kárára. Más 12 hüvelykes üzleti notebookok 3 font (kb. 1,36 kg-ot) vagy annál kevesebbet nyomnak. A 2540p kezdő súlya 3,38 font (kb. 1,53 kg) a 6 cellás akkumulátorral. A strapabíróság azonban megéri a plusz súlyt.

Végezetül, ugyanúgy, ahogy a fekete és szürke külső, a sima dizájn is illik a profi környezethez, úgy a belső is. A 2540p három szimpla műanyagot használ a notebook alján, így a merevlemez, a wireless kártyák és a RAM könnyen elérhetőek akár egy gyors fejlesztés érekében is. Van egy negyedik fedél a számítógép alján, a Bluetooth számára. A gép belsejének többi részét Torx csavarok védik.

Képernyő és Hang

A 2540p egy 12,1 hüvelykes, tükröződésmentes, széles képernyővel van szerelve, tipikus WXGA felbontással. 1280 x 800 pixelen a kijelző finom részleteket is meg tud jeleníteni. Mindezt anélkül, hogy túl kicsivé tenné a dolgokat a kényelmes munkához. Természetesen a felbontás korlátozás lehet, ha hordozható film és képszerkesztőként szeretnénk használni a gépet, de azért kevesen szerkesztenek nagy felbontású fotókat menet közben.

Amikor a képernyőt szemből tekintjük, gazdagok a színek és a kontraszt kiváló. A teljes képernyős filmek elég jól néznek ki, mély feketével és látószöggel. A vízszintes látószög pedig különösen lenyűgöző, így nem jelent gondot akár bemutatót tartani több embernek egy asztal körül. A függőleges betekintési szög már nem annyira jó, a színek kifakulnak, a kontraszttal együtt a részletek is eltűnnek, ha magasból nézzük a képernyőt.

A beépített hangszóró átlag feletti, jó magas tartomány, közép és elfogadható mélyponttal, ami nem úgy hangzik, mint a legtöbb „bádoghangú” mono hangszóró. Magas hangerőn elég arra, hogy betöltsön egy kis irodát prezentálás céljából, tiszta és nem torz hanggal. Az egyetlen negatívum a hangszóróban talán az elhelyezkedése.

A hangszóró a laptop elejének az alján található. Ez nem jelent problémát, ha asztalon használja valaki a 2540p-t, de ha folyamatosan útközben dolgozik, akkor zavaró lehet, mivel a hang a térd és a derék irányába terjed a fül helyett.

A fejhallgató csatlakozó jól működik a 2540p-ben. Két különböző márkájú fülhallgatót használtam a teszt során. Búgás vagy egyéb zaj nem volt észrevehető, a hiányosságokat maga a hangforrás adta.

HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p

Billentyűzet és Érintőpad

HP Elitebook 2540p

A billentyűzet elhelyezkedése kicsit más, mint amit más HP fogyasztói notebookoknál lehet találni. Az egyenkénti billentyűnyomkodás csöndes, gépelés közben nincs kattanás. A gombok laposabbak és egy kicsit kevesebb hely van közöttük, annak érdekében, hogy legyen helye a trackpoint-nek ("pöcök egér").

Az EliteBook 2540p szintén magába foglalja ugyanazt a billentyűzet világítást, mint amelyet a nagyobb társai. A képernyő feletti kis villanykörte jelzésű gomb megnyomásával, egy kis LED ugrik ki, amely megvilágítja a billentyűzetet. Ez a fény nem túl erős, de elegendő ahhoz, hogyha például repülőgépen utazunk, megfelelően lássuk a billentyűzetet a sötétben, de ne zavarja a mellettünk ülő személyt.

HP Elitebook 2540p

A billentyűzet felett nyugszik egy sor érintés érzékeny média gomb, hasonlóan más HP notebookhoz. Van infó, Wifi kapcsoló, prezentáció mód és némító gomb a fényes csíkon. Továbbá, a némít gomb mellett van a hangerő szabályzó csík, amit az ujj felemelése nélkül, csúsztatva is lehet kontrollálni. További kiegészítő, egy érintőpad tiltó gomb, amely lehetővé teszi annak kikapcsolását és csak a trackpoint segítségével történő irányítást.

HP Elitebook 2540p

Az érintőpad is rendelkezik DuraFinish-el, így nem lesz zsíros az ujjak miatt és nem néz ki viharvertnek az érintőpad néhány hónap elteltével. A Synaptics érintőpad nagyon érzékeny volt a teszt során, a két gumi egérgomb csendes és megfelelő méretű. Van egy másodlagos egérgomb pár az érintőpad felett, amely kényelmesebbé teszi a trackpoint-al való működést. A trackpoint nagyon pontos és kényelmes a használata.

 

Portok és Szolgáltatások

Az EliteBook 2540p kiváló port választást nyújt, de típustól függően változhatnak a lehetőségek. Például az a modell, ami optikai meghajtó nélküli, 2,5 hüvelykes merevlemezzel és egy extra USB bemenettel rendelkezik.

HP Elitebook 2540p

Baloldal: akkumulátor, modem csatlakozó, egy darab USB 2.0 port, optikai meghajtó

HP Elitebook 2540p

Jobboldal: ExpressCard/34, SDHC-kártyaolvasó, FireWire (IEE 1394), jack bemenet, USB bemenet, VGA kimenet, DisplayPort kimenet, dokkoló csatlakozó, Kensington zárnyílás

HP Elitebook 2540p

Hátul: Ethernet, 6 cellás akkumulátor, két USB 2.0 port

HP Elitebook 2540p

Elöl: Nincsenek bemenetek, csak jelző világítások és a mono hangszóró az alsó részen.

Teljesítmény és referenciaérték

A rendszer teljesítménye nagyon jó volt, a könnyű és vékony notebookok piacához képest. A HP EliteBook 2540p és a Lenovo ThinkPad X201 a legkisebb ma elérhető „erőmű notebookok”. A ThinkPad X201s-t használtuk összehasonlításnak, mert annak ugyanaz a Core i7-640LM processzora van. A leggyorsabb X201-es lenne egyenlő az alap 2540p modellel, aminek a leggyorsabb Core i5-540m processzora és 7200RPM 2,5 hüvelykes merevlemeze van. Mindkét modell asztali szintű teljesítményt nyújt, leszámítva a 3D-s teljesítményt. Az Intel GMA HD grafikus kártya jobb, mint az előző generáció, de még mindig elmarad a dedikált grafikus kártyákhoz képest.

A Core i7-640LM könnyen elbánik a 720p vagy 1080p-s videóval, lejátszik HD Flash-t és még kódolt filmeket is az iTunes-ban. Az egyetlen rendszer teljesítmény panasz, amit találtunk, az a meglehetősen lassú 1,8 hüvelykes merevlemez-meghajtó, ami az optikai meghajtós konfigurációhoz tartozik. A modell amit, a szemlére küldtek, Toshiba meghajtóval rendelkezett, ami alig 50 MB/s-nál tetőzött. A felhasználók, akik magasabb szintű teljesítményt keresnek, válasszák az optikai meghajtó nélküli változatot, a 2,5 hüvelykes meghajtóval vagy alakítsák ki a rendszert SSD-vel.

wPrime processzor összehasonlítás eredményei (alacsonyabb eredmény jelenti a jobb teljesítményt):

HP Elitebook 2540p

PCMark05 a rendszer összteljesítményét méri (magasabb pontszám jelenti a jobb teljesítményt):

HP Elitebook 2540p

3DMark06 az teljes grafikai teljesítményt méri játékra (magasabb pontszám jelenti a jobb teljesítményt):

HP Elitebook 2540p

CrystalDiskMark tároló meghajtó teljesítmény teszt:

HP Elitebook 2540p

Hő és Zaj

Normális, sőt még stresszes működési feltételek mellett, az EliteBook 2540p hűvösen maradt és nem lett elviselhetetlenül meleg. Csak a csuklótámasz és a billentyűzet legtöbb része maradt szobahőmérsékletn felett, stresszes terhelés során. A notebook alján alakult ki néhány forró folt a ventillátor mellett, de csak ha a rendszer nyomás alatt volt.

HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p

A hang, teljes processzor terhelés alatt - csak teljesítményvizsgáló program futása közben hallottam- éppen csak meghaladta azt, amit suttogásnak tekintenénk. Normális aktivitás alatt, a rendszer ventilátor vagy kikapcsolt teljesen vagy nagyon alacsony sebességen maradt.

Akkumulátor

A HP EliteBook 2540p nagyon jó akkumulátor élettartalmat kínál, de még mindig elmarad ahhoz képest, amit a Lenovo ThinkPad X201s kínál a 6 cellás aksival. A mi akkumulátor tesztünk során a képernyő fényerejét 70%-ra csökkentettük, a Wifi-t aktiváltuk és a Windows 7-et kiegyensúlyozott profilba állítottuk és így, a notebook 6 órát és 1 percet bírt. A ThinkPad X201s 7 órát és 13 percet bírt ugyanezen a teszt során, itt az elsődleges különbség az optikai meghajtó jelenti.

Az akkumulátor élettartama meghosszabbítható a Windows 7-es energiatakarékos üzemmód használatával vagy egy 9 cellás (93 WHr) akkumulátorral.

Konklúzió

A HP EliteBook 2540p könnyen megállja a helyét, a jobb 12 hüvelykes ultrahordozható üzleti notebookok között. Kivételes gyártási minőséget, jól kialakított dizájnt és az egyenrangú fő versenytársával, a ThinkPad X201-vel nagyon hasonló konfigurációt nyújt. Amivel kapcsolatban megnyerte a versenyt, a 2540p beépített optikai meghajtót kínál, míg a ThinkPad X201 nem. Egyes felhasználók számára ez egyáltalán nem jelent problémát, sőt az X201 magasabb akkumulátor élettartammal rendelkezik, ugyanolyan hardver konfiguráció mellett.

Amikor az a kérdés, hogy melyik gyártó csinál jobb üzleti notebookokat, azt hiszem a HP és a Lenovo is rendkívüli termékeket kínál. Bár a végén, a külső számít, és hogy ki mit részesít előnyben. A HP EliteBook sorozat kifinomultabb polírozott fém megjelenést kínál, míg a ThinkPad vonal robosztusabb a gumírozott festékkel és az „old school” megjelenéssel.

Összességében mindkét notebook ugyanannyi figyelmet érdemel, ha 12 hüvelykes üzleti gép iránt érdeklődsz.

Forrás: notebookreview.com

Garancia

Minden általunk értékesített termlékre garanciát vállalunk. Az egyes termékek garancia idejéről a GARANCIA menüpont alatt tájékozódhat. Garancia ellenőrző szolgáltatásunkkal pedig regisztráció nélkül ellenőrizheti a nálunk vásárolt termékek garanciáját sorozastszám alapján.

Számla

A weboldaluknon szepeplő árak bruttó árak, a 27%-os áfát tartalmazzák. Minden általunk értékesített termékre 27%-os Áfa tartalmú, névre szóló számlát adunk, ami megfelel a mindenkori magyar jogszabályoknak. 

Fizetés

Az boltban fizethet készpénzzel vagy bankkártyával egyaránt. Online rendelés esetén pedig lehetősége van személyes átvételre vagy kiszállításra melyek során fizethet utánvéttel készpénzben, bankkártyával vagy átutalással.

Szerviz

Nem csak nálunk vásárolt számítógépeket vagy laptopokat hozhat be hozzánk szervizbe. Szoftveres vagy hardveres hibák megoldásában is tudunk segíteni. Akár telepítés, adatmentés, bővítés, betört kijelző ...stb. Keressen minket bizalommal.

Kiszállítás

Az általános kiszállítási idő 1-3 munkanap. Bruttó 50.000.- forint végösszeg felett a kiszállítás ingyenes.

14 nap elállás

Nem tetszik vagy nem elég gyors? Küldje vissza, válasszon másikat. Ha nem talál megfelelőt, akkor visszaadjuk a készülék árát. Bővebb információt az elállási jogról itt talál.