HP Elitebook 2540p ismertető

Termék ismertető

Áttekintés

HP Elitebook 2540p

Mellette

 • kiváló gyártási minőség
 • nagyszerű kinézet
 • remek billentyűzet

Ellene

 • költséges testre szabni
 • lassú 1,8 hüvelykes merevlemez

Az EliteBook 2540p egy kiváló ultrahordozható notebook a HP-tól. 12,1 hüvelykes WXGA kijelzővel, Intel Core i5 vagy Core i7 processzorral és beépített optikai meghajtóval rendelkezik. A HP EliteBook 2540p alapára 1099 dollár (kb. 300.000 forint) volt, a teszt az 1629 dolláros (450.000 forint) változatról, azaz a legextrább változatról szól, amely a következő konfigurációból áll:

 • Intel Core i7-640LM 2.13GHz Dual-Core Processzor (4MB gyorsítótár)
 • Windows 7 Professional 64-bit
 • Tükröződésmentes, 12.1-hüvelykes WXGA kijelző (1280 x 800 felbontás)
 • Intel GMA HD integrált grafikus kártya
 • 4GB 1333MHz DDR3 SDRAM (2GB x 2GB)
 • 250GB 5400rpm 1.8 hüvelyk SATA II • DVD+/-RW optikai meghajtó
 • Intel 6200AGN Wifi, gigabit Ethernet, modem és Bluetooth kapcsolat
 • 3 év szavatossági idő
 • 6 cellás 62WHr akkumulátor
 • Méretek: 11.1 x 8.4 x 1.10 hüvelyk (), a 6 cellás akkumulátorral
 • Súly: 3.97 font (1,8 kg), a 6 cellás akkumulátorral

Felépítés és dizájn

A HP EliteBook 2540p egy ultrahordozható üzleti notebook, ezért a vállalatok és sok más vásárló elvárják a kiváló minőségű anyagokat, újításokat és az innovatív dizájnt. A HP EliteBook családnak a többi notebookja is megfelel vagy meghaladja ezeket az elvárásokat, de lássuk mi a helyzet az EliteBook család legkisebb tagjával?

A gép vázát az új HP DuraCase és HP DuraFinish alkotja, ami lényegében egy kemény műanyag és erős magnézium ötvözet (hasonlóan az elődjéhez), szálcsiszolt alumíniummal megerősítve, hogy még ellenállóbb legyen a karcolásokkal szemben. A laptop alapja nagyon masszívnak érződik, amely határozottan túlélné azokat ütődéseket és zúzódásokat, amelyeket más laptopok talán nem. A billentyűzet egyáltalán nem hajlik be. A laptop alsó fele is hasonlóan merev és erős.

HP Elitebook 2540p

A külső része a képernyőnek fém burkolatú, de a belső képernyő előlapja műanyag. Ellentétben például az EliteBook 8540p-vel. A kijelző fedele kissé hajlik, amikor erőteljes nyomást gyakorolunk a közepére, de ez még mindig erősebb, mint amit általában látunk egy más, prémium minőségű 12 hüvelykes üzleti notebooknál.

Amikor a HP azt mondja, hogy az EliteBook 2540p célja az volt, hogy megfeleljen a katonai (MIL-STD 810F) standardnak, pornak, magas és alacsony hőmérsékletnek, úgy értették, hogy ellenálljon a notebook több éves használatnak is.

HP Elitebook 2540p

Mindezt a masszív tartósságot beépítették a dizájnba, de ehhez kompromisszumot is kellett kötni mégpedig a súly kárára. Más 12 hüvelykes üzleti notebookok 3 font (kb. 1,36 kg-ot) vagy annál kevesebbet nyomnak. A 2540p kezdő súlya 3,38 font (kb. 1,53 kg) a 6 cellás akkumulátorral. A strapabíróság azonban megéri a plusz súlyt.

Végezetül, ugyanúgy, ahogy a fekete és szürke külső, a sima dizájn is illik a profi környezethez, úgy a belső is. A 2540p három szimpla műanyagot használ a notebook alján, így a merevlemez, a wireless kártyák és a RAM könnyen elérhetőek akár egy gyors fejlesztés érekében is. Van egy negyedik fedél a számítógép alján, a Bluetooth számára. A gép belsejének többi részét Torx csavarok védik.

Képernyő és Hang

A 2540p egy 12,1 hüvelykes, tükröződésmentes, széles képernyővel van szerelve, tipikus WXGA felbontással. 1280 x 800 pixelen a kijelző finom részleteket is meg tud jeleníteni. Mindezt anélkül, hogy túl kicsivé tenné a dolgokat a kényelmes munkához. Természetesen a felbontás korlátozás lehet, ha hordozható film és képszerkesztőként szeretnénk használni a gépet, de azért kevesen szerkesztenek nagy felbontású fotókat menet közben.

Amikor a képernyőt szemből tekintjük, gazdagok a színek és a kontraszt kiváló. A teljes képernyős filmek elég jól néznek ki, mély feketével és látószöggel. A vízszintes látószög pedig különösen lenyűgöző, így nem jelent gondot akár bemutatót tartani több embernek egy asztal körül. A függőleges betekintési szög már nem annyira jó, a színek kifakulnak, a kontraszttal együtt a részletek is eltűnnek, ha magasból nézzük a képernyőt.

A beépített hangszóró átlag feletti, jó magas tartomány, közép és elfogadható mélyponttal, ami nem úgy hangzik, mint a legtöbb „bádoghangú” mono hangszóró. Magas hangerőn elég arra, hogy betöltsön egy kis irodát prezentálás céljából, tiszta és nem torz hanggal. Az egyetlen negatívum a hangszóróban talán az elhelyezkedése.

A hangszóró a laptop elejének az alján található. Ez nem jelent problémát, ha asztalon használja valaki a 2540p-t, de ha folyamatosan útközben dolgozik, akkor zavaró lehet, mivel a hang a térd és a derék irányába terjed a fül helyett.

A fejhallgató csatlakozó jól működik a 2540p-ben. Két különböző márkájú fülhallgatót használtam a teszt során. Búgás vagy egyéb zaj nem volt észrevehető, a hiányosságokat maga a hangforrás adta.

HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p

Billentyűzet és Érintőpad

HP Elitebook 2540p

A billentyűzet elhelyezkedése kicsit más, mint amit más HP fogyasztói notebookoknál lehet találni. Az egyenkénti billentyűnyomkodás csöndes, gépelés közben nincs kattanás. A gombok laposabbak és egy kicsit kevesebb hely van közöttük, annak érdekében, hogy legyen helye a trackpoint-nek ("pöcök egér").

Az EliteBook 2540p szintén magába foglalja ugyanazt a billentyűzet világítást, mint amelyet a nagyobb társai. A képernyő feletti kis villanykörte jelzésű gomb megnyomásával, egy kis LED ugrik ki, amely megvilágítja a billentyűzetet. Ez a fény nem túl erős, de elegendő ahhoz, hogyha például repülőgépen utazunk, megfelelően lássuk a billentyűzetet a sötétben, de ne zavarja a mellettünk ülő személyt.

HP Elitebook 2540p

A billentyűzet felett nyugszik egy sor érintés érzékeny média gomb, hasonlóan más HP notebookhoz. Van infó, Wifi kapcsoló, prezentáció mód és némító gomb a fényes csíkon. Továbbá, a némít gomb mellett van a hangerő szabályzó csík, amit az ujj felemelése nélkül, csúsztatva is lehet kontrollálni. További kiegészítő, egy érintőpad tiltó gomb, amely lehetővé teszi annak kikapcsolását és csak a trackpoint segítségével történő irányítást.

HP Elitebook 2540p

Az érintőpad is rendelkezik DuraFinish-el, így nem lesz zsíros az ujjak miatt és nem néz ki viharvertnek az érintőpad néhány hónap elteltével. A Synaptics érintőpad nagyon érzékeny volt a teszt során, a két gumi egérgomb csendes és megfelelő méretű. Van egy másodlagos egérgomb pár az érintőpad felett, amely kényelmesebbé teszi a trackpoint-al való működést. A trackpoint nagyon pontos és kényelmes a használata.

 

Portok és Szolgáltatások

Az EliteBook 2540p kiváló port választást nyújt, de típustól függően változhatnak a lehetőségek. Például az a modell, ami optikai meghajtó nélküli, 2,5 hüvelykes merevlemezzel és egy extra USB bemenettel rendelkezik.

HP Elitebook 2540p

Baloldal: akkumulátor, modem csatlakozó, egy darab USB 2.0 port, optikai meghajtó

HP Elitebook 2540p

Jobboldal: ExpressCard/34, SDHC-kártyaolvasó, FireWire (IEE 1394), jack bemenet, USB bemenet, VGA kimenet, DisplayPort kimenet, dokkoló csatlakozó, Kensington zárnyílás

HP Elitebook 2540p

Hátul: Ethernet, 6 cellás akkumulátor, két USB 2.0 port

HP Elitebook 2540p

Elöl: Nincsenek bemenetek, csak jelző világítások és a mono hangszóró az alsó részen.

Teljesítmény és referenciaérték

A rendszer teljesítménye nagyon jó volt, a könnyű és vékony notebookok piacához képest. A HP EliteBook 2540p és a Lenovo ThinkPad X201 a legkisebb ma elérhető „erőmű notebookok”. A ThinkPad X201s-t használtuk összehasonlításnak, mert annak ugyanaz a Core i7-640LM processzora van. A leggyorsabb X201-es lenne egyenlő az alap 2540p modellel, aminek a leggyorsabb Core i5-540m processzora és 7200RPM 2,5 hüvelykes merevlemeze van. Mindkét modell asztali szintű teljesítményt nyújt, leszámítva a 3D-s teljesítményt. Az Intel GMA HD grafikus kártya jobb, mint az előző generáció, de még mindig elmarad a dedikált grafikus kártyákhoz képest.

A Core i7-640LM könnyen elbánik a 720p vagy 1080p-s videóval, lejátszik HD Flash-t és még kódolt filmeket is az iTunes-ban. Az egyetlen rendszer teljesítmény panasz, amit találtunk, az a meglehetősen lassú 1,8 hüvelykes merevlemez-meghajtó, ami az optikai meghajtós konfigurációhoz tartozik. A modell amit, a szemlére küldtek, Toshiba meghajtóval rendelkezett, ami alig 50 MB/s-nál tetőzött. A felhasználók, akik magasabb szintű teljesítményt keresnek, válasszák az optikai meghajtó nélküli változatot, a 2,5 hüvelykes meghajtóval vagy alakítsák ki a rendszert SSD-vel.

wPrime processzor összehasonlítás eredményei (alacsonyabb eredmény jelenti a jobb teljesítményt):

HP Elitebook 2540p

PCMark05 a rendszer összteljesítményét méri (magasabb pontszám jelenti a jobb teljesítményt):

HP Elitebook 2540p

3DMark06 az teljes grafikai teljesítményt méri játékra (magasabb pontszám jelenti a jobb teljesítményt):

HP Elitebook 2540p

CrystalDiskMark tároló meghajtó teljesítmény teszt:

HP Elitebook 2540p

Hő és Zaj

Normális, sőt még stresszes működési feltételek mellett, az EliteBook 2540p hűvösen maradt és nem lett elviselhetetlenül meleg. Csak a csuklótámasz és a billentyűzet legtöbb része maradt szobahőmérsékletn felett, stresszes terhelés során. A notebook alján alakult ki néhány forró folt a ventillátor mellett, de csak ha a rendszer nyomás alatt volt.

HP Elitebook 2540p HP Elitebook 2540p

A hang, teljes processzor terhelés alatt - csak teljesítményvizsgáló program futása közben hallottam- éppen csak meghaladta azt, amit suttogásnak tekintenénk. Normális aktivitás alatt, a rendszer ventilátor vagy kikapcsolt teljesen vagy nagyon alacsony sebességen maradt.

Akkumulátor

A HP EliteBook 2540p nagyon jó akkumulátor élettartalmat kínál, de még mindig elmarad ahhoz képest, amit a Lenovo ThinkPad X201s kínál a 6 cellás aksival. A mi akkumulátor tesztünk során a képernyő fényerejét 70%-ra csökkentettük, a Wifi-t aktiváltuk és a Windows 7-et kiegyensúlyozott profilba állítottuk és így, a notebook 6 órát és 1 percet bírt. A ThinkPad X201s 7 órát és 13 percet bírt ugyanezen a teszt során, itt az elsődleges különbség az optikai meghajtó jelenti.

Az akkumulátor élettartama meghosszabbítható a Windows 7-es energiatakarékos üzemmód használatával vagy egy 9 cellás (93 WHr) akkumulátorral.

Konklúzió

A HP EliteBook 2540p könnyen megállja a helyét, a jobb 12 hüvelykes ultrahordozható üzleti notebookok között. Kivételes gyártási minőséget, jól kialakított dizájnt és az egyenrangú fő versenytársával, a ThinkPad X201-vel nagyon hasonló konfigurációt nyújt. Amivel kapcsolatban megnyerte a versenyt, a 2540p beépített optikai meghajtót kínál, míg a ThinkPad X201 nem. Egyes felhasználók számára ez egyáltalán nem jelent problémát, sőt az X201 magasabb akkumulátor élettartammal rendelkezik, ugyanolyan hardver konfiguráció mellett.

Amikor az a kérdés, hogy melyik gyártó csinál jobb üzleti notebookokat, azt hiszem a HP és a Lenovo is rendkívüli termékeket kínál. Bár a végén, a külső számít, és hogy ki mit részesít előnyben. A HP EliteBook sorozat kifinomultabb polírozott fém megjelenést kínál, míg a ThinkPad vonal robosztusabb a gumírozott festékkel és az „old school” megjelenéssel.

Összességében mindkét notebook ugyanannyi figyelmet érdemel, ha 12 hüvelykes üzleti gép iránt érdeklődsz.

Forrás: notebookreview.com