Munkaállomás vagy asztali számítógép

Tudástár

Dell munkaállomások

Munkaállomás vagy asztali számítógép: Hogyan döntsd el melyik rendszer alkalmasabb számodra

Viszonylag sokszor kaphatók az üzletünkben munkaállomások. Azonban sokan nem is hallottak róla vagy csak nem tudják mi valójában a különbség egy normál PC és egy munkaállomás között. Látszólag egyformák, de, ha kicsit a belsejébe nézünk vagy bekapcsoljuk azonnal észrevehetővé válik a különbség. Ebben az ismertetőben egy gyors áttekintést kívánunk adni, hogy mik is ezek a különbségek. Vásárlás előtt állóknak esetleg segítséget nyújthat a döntésben. Mivel a számítőgépekben található legfontosabb alkatrészek nagyrészét az INTEL gyártja (processzorok, chipsetek esetleg még alaplapokat is), nézzük meg, hogy mit ír az Intel a munkaállomások és PC-k közötti különbségről:

Az asztali számítógépekhez képest, egy belépő szintű munkaállomás is a CAD-szoftverektől kezdve a nagy mennyiségű adat feldolgozáson át, a videó-szerkesztésig számos alkalmazást eredményesebben futtat. Mindezek ellenére nem mindenki tart igényt munkaállomásra. Az átlagos irodai felhasználó számára a standard munkakörhöz használatos programok alkalmazásához, e-mailezéshez szükséges teljesítményt az alap irodai PC-k is tudják biztosítani.

Azonban a tervezők, mérnökök, pénzügyi szakemberek és kutatók, bonyolultabb, összetettebb programokat használnak munkájukhoz. Egy munkaállomáson a bonyolult grafikonok, digitális tartalmak, pénzügyi számítások, elemzések termékenyebben, hatékonyabban és kreatívabban megvalósíthatóak. Egy ilyen munkaállomás alkalmazása racionális döntésnek bizonyulhat akár irodai környezetben is. Használatával a munkafolyamatok átfutási ideje csökken, kreatívan elvégezhetővé válnak és a leállási idő is csökken

A munkaállomás előnyei

A munkaállomásokat kifejezetten az erőteljes igénybevétel és nagy munkák kezelésére találták ki. Jól konfigurálható, felhasználóbarát jellegéből adódóan mindenki a saját igényeihez igazíthatja mind a rendszert, mind az árakat. Azt kel eldönteni, hogy a következő öt elemi kérdésben milyen igényeknek kell, hogy eleget tegyen:

  • Grafikai teljesítmény: Gyorsabb megjelenítés a komplex grafikáért - míg a munkaállomás úgy lett kialakítva, hogy egy vagy akár több professzionális szintű videó kártyát is képes legyen támogatni, ezzel szemben a PC az esetek döntő többségében csak az átlag felhasználói kártyát támogat. Azok, akik 2D illetve 3D-s grafikát alkalmaznak, jelentős fejlődést és válaszidő csökkenést tapasztalhatnak a munkaállomásuk használata során. Emellett az Intel® HD Graphics P3000-rel felszerelt új Intel® Xeon® E3 belépő szintű rendszerek optimalizált grafikával rendelkeznek, emiatt szinte teljesen feleslegessé teszik a külső gyártóktól származó grafikus kártyákat. A magas grafikai igényekkel ellátott alkalmazások is remekül futnak rajta.
  • Feldolgozási teljesítmény: számításigényes alkalmazásokhoz - Egy munkaállomás több, és nagyobb teljesítményű processzorral konfigurálható, mint egy asztali számítógép. A nagy teljesítményigényű alkalmazások, mint a számítógéppel segített tervezés (CAD), az animálás és a digitális tartalom létrehozása gyorsabban fut teljesítménycsökkenés nélkül, még abban az esetben is, ha több program fut egyszerre a számítógépen. Ezek a jellemzők gördülékenyebbé teszik a kreatív munkafolyamatot, a felhasználó számára gyorsabb hozzáférést biztosít a szükséges adatokhoz. Még az új Intel Xeon E3 termékcsaládú belépő szintű munkaállomások is biztosítják az alapvető interaktív tervezéshez és digitális tartalom létrehozásához szükséges teljesítményt és kapacitást, valamint a korlátozottan a megjelenítést (renderelés) és a sugárkövetést (ray-tracing) is támogatják.
  • Memória nagy kapacitást igénylő feladatokhoz - Már egy belépő szintű munkaállomás is akétszer akkora memóriával konfigurálható, mint egy PC (vagy kisebb méretű, alacsonyabb költségű DIMM-eket használva, ugyanakkora memóriával). A mérnökök, formatervezők nagy felületen dolgozhatnak. Ez lényegesen javíthatja a munkafolyamatokat. A munka során esetlegesen felmerülő hibák így jobban észrevehetők, javítva ezzel a folyamatok kohézióját. Mindemellett, az összes Intel® Xeon® processzor alapú munkaállomás támogatja a hibajavító kódokat (ECC memóriák), amelyek az adatintegritás és a rendszer üzemidejének javítása érdekében automatikusan felismerik és korrigálják a memóriahibák 99,9 százalékát. Mivel az adathibák valószínűsége a memórialábnyom méretével növekszik, ez alapvetően fontos lehet bárki számára, aki nagy és összetett tartalmakkal dolgozik.
  • Nagy merevlemezek terjedelmes munkafolyamatokhoz – A munkaállomások több terabájtos belső hellyel rendelkeznek, ezáltal szinte bármekkora anyag tárolására, kezelésére alkalmasak. Az új Intel Xeon processzor E3 családon alapuló munkaállomások SERIAL ATA (SATA) 3.0 technológiával rendelkeznek. Ezzel adatátviteli sebességet megduplázzák egészen 6 Gbps-ra (a SATA 2.0-hoz képest). Emellett rengeteg újítást tartalmaz és kompatibilis a korábbi SATA szabványok csatalkozóival és drivereivel. Azok a munkaállomások, amelyek Solid State Drive-val (SSD-vel) vannak felszerelve, energiatakarékosabbak, csöndesebbek, gyorsabb adatátvitelt és nagyobb megbízhatóságot biztosítanak, mint a kizárólag merevlemezzel szereltek
  • Megbízhatóság kevesebb állásidő mellett - Az Intel Xeon processzor E3 termékcsalád belépő szintű munkaállomásai és a második generációs Intel® Core ™ i7 vPro ™ processzoros mobil munkaállomás, az Intel® vPro ™ technológia nyújtotta teljesítménnyel, okos biztonsági megoldásokkal és költséghatékonyan alkalmazkodik az Ön munkamenetéhez és a vállalat üzleti igényeihez. Az Intel vPro Technology eredményes munkavégzésre tervezték minimális állásidő mellett. A munkaállomás távfelügyelete, diagnosztizálása és javítása még akkor is megvalósítható, ha a rendszer leállt, vagy az operációs rendszer nem válaszol. A hardverrel támogatott KVM távirányító (billentyűzet, videó, egér) felszereltség azt jelenti, hogy az informatikai személyzet még akkor is láthatja, hogy mi történik a rendszerrel, ha beállt a rettegett „kék halál”.

Az alábbi táblázat talán elavultnak tűnik, legalább is 2018-ban a 2. generációs processzorokkal, de a generáció száma a lényegen nem változtat. Ha behelyettesítjük mindíg az éppen kurrens generációval, a Core és a Xeon processzor családokat és azokat hasonlítjuk össze, akkor a táblázat megállja a helyét.

A csúcsteljesítményű munkaállomás egy szuperszámítógép teljesítményére képes.

Ha naponta több bonyolult számítást kell futtatni a gépen anélkül, hogy ez az interaktív feladatokat lassítaná, úgy eljátszhat azzal a gondolattal, hogy megvásárolja a két Intel® Xeon® processzoros 5600 szériás csúcsteljesítményű munkaállomást: 12 számítási mag, 24 szál és 192 GB-os memóriás konfigurációval ez a nagy teljesítményű rendszer lehetővé teszi akár a valós idejű digitális prototípus-készítést vagy az elemzés-vezérelt formatervezést.

Forrás: www.intel.com


Boltunkban általában kapható vagy kifutott használt munkaállomások: 

Jelenleg készleten lévő használt munkaállomás számítógépek listájához kattintson ide.

használt DELL munkaállomások: 
használt HP munkaállomások:
használt IBM / Lenovo munkaállomások: