Tanácsadó használt laptop választáshoz - 2019 április

Tanácsadó

Laptop választó

Mi alapján vásároljak használt laptopot? Használt laptop vásárlási szempontok.

Alkatrészek

Memória árak

SSD árak

HDD árak

Információk a bővíthetőségről

Memória bővítési lehetőségekről

SSD bővítési lehetőségekről

I. Bevezető

A használt számítógéppekkel ellentétben a használt laptopoknál egészen más igények merülnek fel, a vásárlók más szempontok alapján döntenek. Bár a laptopoknál is igaz, hogy egy 5-6 éves laptop még mindíg tökéletesen ki tud szolgálni alapvető feladatokat. Úgymint: böngészés, idodai szoftverek, film, kép nézegetés, letöltés…stb. A laptopok bővtési lehetőségei jóval korlátozottabbak a számtógépeknél. És vannak típusok, amik meglepően sok bővítési lehetőséget rejtenek.

A témában nagyon fontos megkülönböztetni az egyszerű, olcsó és a minőségi laptopokat. A használtan kapható ún.: márkás, üzleti szériás laptopok versus az általában bevásárló központokban is kapható újonnan 80 ezer forintos laptopok.

Mi az az üzleti szériás laptop?

Ennek sok ismérve van. Alapvetően az üzleti szériás laptopokat a gyártók vállalati használatra tervezik. Praktikusan: komolyabb igénybevételt feltételeznek, folyamatos használatra és folyamatos hordozásra tervezik nagy rendelkezésre állás mellett. Ez annyit tesz, hogy a gép meghibásodási lehetősége csekély legyen és amennyiben mégis megtöténik, akkor a lehető legrövidebb idő alatt újra munkába lehessen állítani. Ezt úgy érik el, hogy a gép nagyon masszív felépítésű, nagyon jól és könnyen szerelhető. Általában fémből vagy szénszálas anyagból esetleg jóminőségű kompozit műanyagból készülnek. Masszív acél zsanérokkal. Természetesen az üzleti széria elengedhetetlen feltétele a különbféle vállalati biztonsági protokolok támogatása a távoli és csoportos menedzselhetőség, a 3 év NBD garancia (Next Businness Day azaz Következő munknap garancia) és egy sor olyan funkció, ami későbbi (garancia idő után) ill. otthoni, de akár irodai felhasználásnál is számunkra feleslegesek. Ezzel szemben egy otthoni célokra szánt laptopnál az előbb felsorolt szempontok nem számítanak. A könnyű szerelhetőség vagy a nagy rendelkezésre állás. Ezek a gépek általában műanyagból vannak, könnyen eltörnek (még akár egy normális memória csere közben is..), a zsenérokat garancia idő után gyakran cserélni kell, fejleszthetőség ( sokszor egy memória bővítéshez is darabokra kell szedni a laptopt vagy mindössze 1 memória foglalata van és nem tehető bele másik.) Meghibásodás esetén 2 hétig is képes “ülni rajta” a szerviz. A felszereltséget nem említem, mert mindkét széria kapható azonos felszereltséggel is, sőt. Mégis az üzleti széria jóval többe fog kerülni, mint az otthonra szánt verziója.

Üzleti vagy Otthoni laptop?

Minden gyártónak van üzleti és otthonra szánt sorozata. Pl.: A DELL-nek a Latitude az üzleti, az Inspiron az otthoni. A Toshibának a Tecra az üzleti a Sattelite az otthoni. A HP Elitebook az üzleti és manapság a Compaq az othoni. Fujitsu Lifebook az üzleti és Amilo az otthoni. A Lenovo T széria az üzleti és az R széria az otthoni. Bár mára már egyre több sorozatot gyárt minden gyártó valamilyen piaci szegmenst megcélozva. Pl.: a DELL XPS, HP Probook, Lenovo Twist, YOGA….stb… de ha egy gépen például azt olvassuk, hogy Elitebook, biztosak lehetünk abban, hogy az egy megbízható jó gép lesz.

Tehát különbséget kell tenni, minőség és teljesítmény között. Amikor valaki azt mondja, hogy egy “jó” laptopot keresek. El kell dönteni, hogy pontosan mire gondol. Jó minőségű vagy jó teljesítményű vagy akár mind a kettőt egyszerre.

Az előzőeket azért volt fontos tisztázni, mert nálunk az üzletünkben kapható használt laptopok jóformán csak üzleti szériából valók. Ezek vállalatok által lecserélt gépek, ahol kizárólag üzleti szériát vásárolnak. Magyarul, ezek évekkel később is még megbízhatóan, jól működő laptopok, a teljesítményük pedig még 5-6 éves korukban is bőven elengendő lehet. Sokszor még 5-6 évesen is sokkal jobb, mint egy 100ezer alatti új.

Esztétikai állapot, kategóriák.

A laptopoknál ez a téma szokott még fontos lenni. Mivel egy olyan használati eszközről van szó, amit a felhasználója folyton visz magával, ráadásul munkaeszköz, óhatatlanul keletkeznek rajta használati nyomok. Kopások, karcok, miegymás. Ráadásul miután a vállalat lecserélte a gépparkját és egy másik felvásárolja elszállítja újabb sérüléseket szenvedhetnek ezek a gépek. Ilyen formán lesz annyi féle használt laptop. A, B, C kategóriák. Minden laptopot egyesével átvizsgálunk, kategorizálunk és beárazunk. A Kategorizálásról bővebben itt. A kategóriákról pedig itt. Magyarul, ha ugyanazt a típust és felszereltséget vizsgáljuk, akkor a csúnyább darab olcsóbb lesz.

A továbbiakban már csak a laptopok teljesítményéről lesz szó. Ki-ki döntse el, hogy milyen állapotú használt laptoppal hajlandó együtt élni. és mennyit ér meg neki egy-egy esetleges esztétikai hiba. Az is látható lesz majd, hogy pl. az 50 ezres értékhatárban vannak régebbi szép laptopok, de vannak sokkal újabbak is, amik valamiért le lettek kategorizálva. Érdemes személyesen meggyőződni az állapotokról, ha ez lehetséges, mert szóban rendkívül nehézkes körülírni egy-egy karcot vagy kopást. Fotóról már jobban el lehet képzeni, ezért szoktuk javasolni, hogy kérjenek tőlünk egy-két képet a kiválasztott laptopról. Szívesen külünk. De általában élőben még mindíg sokkal jobban néznek ki, mint képen, vagy szóban elmesélve. Azt is érdemes tisztázni, hogy használhatatlan laptopot nem árusítunk. Tehát a hibák gyakolatilag mind esztétikai jellegűek, a normál használatot nem befolyásolják.

Laptop választási szempontok.

  1. Anyagi szempont
  2. Felhasználási igény szerint
  3. Méret

A fenti három szempont sokszor egyszerre fogalmazódik meg. Vagy egyes igények kizárják a másik kettőt. Pl: grafikai munkára ritkán kapható olcsó, kicsi gép. de található kicsi, olcsó gép internetezésre.

1. Anyagi szempont

Ahogy a számítógépeknél is az anyagi megfontolásról nincs mit sokat beszélni. Mindenki tudja, hogy kb mekkora összeget tud vagy akar rászánni a laptopra és addig nézelődik. Viszont mindenképpen érdemes megfogalmazni a felhasználási igényt, hogy később ne derüljön ki, hogy kidobott pénz volt a vásárlás. Pl. modern jétékok futtatására vagy 4K video-szerkesztésre 50 ezerért nem fogunk sajnos laptopot találni. A legolcsóbb laptopok kiválasztásához segítéget nyújthat a Laptopok 50 ezer alatt menüpont. Jobb laptopot tudunk vásárolni ugyanazért a pénzért, ha nem számít annyira a gép esztétikai állapota.

2. Felhasználási igény

A számítógépekhez hasonlóan a laptopokat is csak arra szeretnénk használni, mint egy számítógépet, ezért az igények is hasoinlóak:

  1. böngészés, internet, letöltés
  2. rodai alkalkmazások,
  3. film nézés (4K)
  4. fotó szerkesztés, video vágás (FullHD, 4K)
  5. játék … egyszerű és komolyabb játékok

1. Böngészésre, internetezésre, letöltésre.

A legegyszerűbb feladat manapság a böngészés, internet, letöltés. (manapság már erre egy egyszerűbb mpbiltelefon is képes) Erre gyakorlatilag bármilyen modern böngésző futtatására alkalmas laptop jó lehet. Akár Windows 7-el egy régebbi Core 2 Duo vagy Pentium Dual Core processzorral szerelt laptop is akár 3-4GB RAM-al, bár ilyen laptopok egyre ritkábban bukkannak fel. Ezeknek az ára egyébként 20ezer forint körül alakul amennyiben van.

Egészen nyugodtan keresgéljünk az Laptopok 50 ezer alatt menüpontból és, ha még belefér kérjünk SSD bővítést. Így egy kicsit hosszabb távon is jól használható laptopot tudunk megvásárolni.

2. Irodai alkalmazásokra

Ezt a kategóriát hajszál választja el az előzőtől. Tulajdonképpen az, hogy a használni kívánt irodai programcsomag melyik verzióját kell vagy szeretnénk használni. Pl.: egy Office 2003-ashoz nem kell komoly teljesítmény. Windows 7 alatt szuperül elfut. Ez esetben választhtatunk az előző kategóriában ajánlott gépek közül is.

Office 2016 vagy Office 365-höz már inkább javasolt a Windows 10 és ezzel együtt már olyan gépeket érdemes nézni, amelyekben min 4GB DDR3 memória van és ha megtehetjük kérjünk SSD bővítést, ha eleve nincs a gépben.

Második vagy harmadik generációs Core i3, i5 vagy i7 processzoros gépeket érdemes keresni Windows 10-hez. Pl.: ebből a listából bármelyiket.

3. 4K Film nézésre

Számítógépeknél ajánlottunk egy Geforce 1030 kártyát a 2. ,3. generációs processzorral szerelt gépekhez, de sajnos laptopoknál nem ennyire egyszerű a helyzet. Videokártyával csak nagyon kevés típus bővíthető. Alaplapi videokátyával is megy a dolgog, de min. 4. generációs processzorra van szükség és ajánlott a 8GB RAM és SSD. Ez egyébként már nem olyan vészes igény, sok laptop megfelel ennek.

Negyedig generációs processzorral szerelt laptopok listája itt.

Laptop képernyő méretek

4. Fotó szerkesztés, video vágás (FullHD, 4K)

Ez önmagában is megérne egy külön cikket, de most csak a lényegre szoritkozom. Az hogy milyen teljesítményű laptopot érdemes választani a fenti célra nagyban függ a szerkeszteni kívánt nyersanyag milyenségétől. 10-20Mpixeles JPG képek szerksztéséhez nem kell semmi extra teljesítmény. Egészen nyugodtan választhatunk az Irodai felhasználásnál részletezett típusokat. Nagyobb méretű SSD ajánlott vagy, ha laptop támogatja, akkor egy másodlagos diszket tárolásra.

Konkrét laptopok fotó-film szerkesztéshez vagy nézéshez.

negyedik generációs processzorral 12" méretben:

Lenovo Yoga S1

Lenovo Thinkpad X240

negyedik generációs processzorral  14” méretben:

Dell Latitude 7440

HP Elitebook 840 G1

LENOVO X1 CARBON (2ND GEN)

Lenovo T440

ötödik generációs processzorral 12” méretben:

HP Elitebook 820 G2

Lenovo X250

ötödik generációs processzorral 14” méretben:

Dell Latitude 7450

HP Elitebook 840 G2

Toshiba Tecra Z40

Fujitsu LifeBook S935

Ezek a laptopok gyakorlatilag bármilyen “otthoni” vagy irodai munkára, filmnézegetésre, egyszerű multimédiás munkára (kép, zene, videoszerksztés) alkalmasak. A Windows 10 tökéletesen elfut rajtuk a jelenleg piacon lévő bármelyik irodai programcsomaggal.

Nagyobb felbontású RAW képek szerkesztéséhez minimum 8GB memória SSD és minél erősebb processzort érdemes választani. Jól el lehet dolgozni egy régebbi processzorral is, de érezhető lesz a különbség, ha gyorsabb, esetleg 4 magos processzort választunk. Laptop processzoroknál csak az i7 processzorok a 4 magosak, de az sem mindegyik, csak amelyiknek a típusa valahogy úgy végződik, hogy MQ, HQ, Q. Kivételt képeznek a legújabb 8. generációs processzorok, ahol az i5-ből is van 4 magos, de azok még nemigen vannak használtan.

Munkaállomás laptopok listája itt.

4 magos processzorral, laptopok között leginkább a munkaállomás laptopokkal fogunk találkozni. Az a helyzet, hogy a 4 magos processzorok jobban melegszenek és a megfelelő hűtésükről gondoskodni kell. Ez jórészt csak valami nagy és nehéz hűtőbordával és hűtőrendszerrel oldható meg, amitől már nagyon nagy lesz a gép és elveszíti úgymond a hordozhatóságát. A processzor többet fogyaszt, az akkuja hamarabb merül és ráadásul irodai munkára teljesen felesleges. Munkaállomás laptopoknál ez harmadlagos szempont. Itt sokkal fontosabb a nagy teljesítmény és a minél jobb bővíthetőség. A munkaállomás laptopok felhasználása hasonlít a munkaállomás számítógépekéhez. A munkaállomás számítógéperől itt olvashat egy kicsit bővebben. A Munkaállomás laptopok a maguk 3-5kg-os súlyukkal is nyilván hordozhatóbbak, mint egy 20kg-os számítógép:-)

Gamer laptop

5. Játékra.

Laptopot kizárólag játékra venni kicsit luxus kategória. A számítógépek sokkal jobban bővíthetők és sokkal olcsóbban sokkal nagyobb teljesítményű gépet lehet összerakni, mint amit egy laptopból ki lehet hozni. Vannak gamer laptopok, amik amellett, hogy nagyon drágák, még nagyok és nehezek is és még ezeken kívül is egy csomó kompromisszumot kell kötni pl.. a szervizelhetőség terén. Az üzleti kategóriás laptopokban ritkán van ún diszkrét grafikus kártya. Egyfelöl mert irodai munkához teljesen felesleges másfelöl nagy a meghibásodási arányuk. Leginkább a túlmelegedés miatt. A megfelelő hűtés hiánya miatt, ami egy kicsi zárt térben fokozottan jelentkezik.

Fontos megjegyzés! Ne vásároljon garancia nélkül olyan használt laptopot, amiben diszkrét grafikus kártya van! (amiben "külön" videokártya van) A túlmelegedéstől tönkrement videokártyás laptopokat sokszor úgy javítják meg eladásra, hogy átmelegítik az alaplapot, amitől a kártya ugyan megint elindul, de csak ideik-óráig működik így, aztán megint leáll. A videokártya hiba, amennyiben az nem cserélhető, a laptop gazdasági totálkárát jelenti. Gazdaságosan nem javítható.

Bizonyos munkaállomás laptopok tervező videokártyája alkalmas játékok futtatására is. Ha adott egy konkrét játék és egy konkrét laptop, akkor ellenőrizhető, hogy fognak -e működni.

Az újabb 4., 5., és még újabb processzorral szerelt laptpokban a processzorba integrált videokártya alkalmas egyszerű vagy régi, komoly video-teljesítményt nem igénylő vagy böngészőben működő játékok futtatására. Ha csak ennyiről van szó, akkor bátran vásárolhajuk a laptopot játékra is.

3. Méret szerinti választás.

Ez elég szubjektív dolog. Kinek mi a nagy néretű laptop, amit még könnyen tud hordozni vagy még lát rendesen. Nyilván a nagyobb képernyővel a laptop maga is nagyobb és nehezebb lesz. Ezzel kell számolni. A kicsi könnyen hordozható laptopokat pedig nehezebb egész nap nézni és dolgozni rajta. Szinte minden laptophoz lehet csatlakoztatni így vagy úgy külső monitort, billentyűzetet és egeret. Így ha fix helyen asztalnál használjuk a laptopot, akkor ezekkel kiegészítve nagyon kényelmes munkaállomássá válik. Sokan használnak dokkoló egységet. Ennek segítségével egy mozdulattal csatlakoztatható az összes külső periféria.


SO-DIMM memóriák

Memória bővítési lehetőségek

A laptopokba ún SO-DIMM (kisebb méretű) memória modulok valók. Ezen belül is vannak típusok, amikben csak az ún. ‘L’ jelzésűek (Low voltage, alacsony feszülségű) mennek bele. DDR3 vagy DDR4-es modulokkal. Minden laptopba olyat érdemes választani, amilyen már eleve benne van csak nagyobbat értelemszerűen. Általában 2 memória foglalat van egy laptopban. Ritka esetben 1 vagy 0 . 17” munkaállomásoknál gyakori a 4 foglalat. Hogy adott laptopban hány foglalat van, ráadásul mennyi üres, ezt mindíg ellenőrizni kell. Ha most tervez vásárolni laptopot, akkor szinte mindegy mennyi van benne, úgy bővítjuk, ahogy szeretné. Ill. meglévő laptopnál is el tudjuk végezni a bővítést csak az ár függ az aktuális memória kiosztástól.

SSD bővítés

A modernebb ultrabook laptopokon kívül szinte minden laptopba tehető 2.5”-os méretű SSD meghajtó. Ezek a legolcsóbbak. Ha kinézett egy laptopot nálunk, akkor  ellenőrizze a laptop tulajdonságinál a “Merevlemez típusa” tulajdonságot. Ha ott SATA3 szerepel, akkor szinte biztos, hogy beletehető a 2.5” SSD. Bizonyos típusokba ezen kívül még szerelhető egy mSATA vagy M.2 formátumú SSD is.  Néha ez csak valamelyik kártya rovására végezhető el. Pl.: a Dell Latitude E7440-esbe a WWAN kártya helyére tehető az mSATA SSD. Ez utóbbiak többféle fizikai méretben kaphatók. A legjobb, ha személyesen érdeklődik az ilyen jellegű laptop bővíthetőségéről. Sajnos erre nincs általános szabály.

SSD típusok

mSATA, M.2, M.2, 2.5"