Dell Latitude E4300 ismertető

Dell E4300  Dell Latitude E4300

Előnyök:

 • rendkívül jó minőségű kialakítás és kis súly;
 • kiváló minőségű billentyűzet és touchpad;
 • rendkívül hosszú akkumulátor-élettartam;

Hátrányok:

 • gyenge hangszóró;
 • touchpad nehézkés irányítása;
 • drága kiegészítők és extrák;

 

Áttekintés

A Latitude E4300 az eddigi legjobb ultrahordozható Dell notebook. Ezt a 13,3 hüvelykes notebookot egy alacsony fogyasztású Intel Core 2 Duo processzor hajt, ami kompromisszumok nélküli teljesítményt nyújt és nagyon hosszú akkumulátor élettartamot biztosít.

Dell Latitude E4300 műszaki adatok:

 • Intel Core 2 Duo processzor  (2,4 GHz, 6 MB L2 gyorsító tár, 1066 MHz FSB)
 • Microsoft Windows Vista Business SP2; downgrade jog a Windows XP SP3 használatához és upgrade jog a Windows 7-hez.
 • 13,3"-es Premium WXGA (1280 x 800) LED-kijelző
 • DDR3 1066MHz memória (4GB-ig bővíthető)
 • 160GB2.5" merevlemez
 • Intel X4500MHD videokártya
 • Belsőleg rögzített DVD+/-RW optikai meghajtó
 • Intel WiFi Link 5300 802.11a/b/g/n, Intel Gigabit Ethernet hálózati adapter, beépített WWAN modul
 • Hátulról megvilágított billentyűzet
 • 6 cellás 60WHr-es akkumulátor, és 6 cellás 48WHr-es lapos akkumulátor
 • 3 év szavatossági idő, telephelyen belüli szerviz
 • Dell E-Port dokkoló készülék
 • Dell széles képernyős monitor állvány
 • Méretek: 12.2" x 8.6" x 1.1"
 • Mért súly: 1,7 kg

Latitude E4300 eredeti fogyasztói ára 300,000forintnál kezdődött, ami állagos egy ultrahordozható üzleti notebook esetén, viszont a választható extrákkal akár 450, 000 ft fölé is emelkedhetett ez az ár.

 

Szerkezet és design

Dell Latitude E4300Az első benyomásunk a Dell Latitude E4300 ról meglehetősen pozitív volt. A keskeny LCD keretnek és a masszív, kompakt dizájnnak köszönhetően a gép is elég kicsinek, vékonynak hat egy 13.3”-as géphez képest.

Dell az új szériának modernebb arculatot választott az élés kontúrvonalak és burkolati elemek használatával. Az LCD burkolatnak polírozott alumínium hatása van, ami kellemes hangulatot kölcsönöz az amúgy biztonságos és professzionális designnak. Azonban a sima felületek túlságosan láthatóvá teszik az újlenyomatokat.  A laptop többi részén fekete matt burkolat van, ami a sajátos design részeként enyhe kopást mutat a gép széleinél.

Az összeszerelés minősége kiváló és maga a gép szerkezete is nagyon stabilnak tűnik. A gép váza magnéziumötvözetből készült, különálló részekből összerakva íly módon a design egyben védi a belső részeket is. A jobboldali csuklótámasz enyhén behajlítható, de a gép többi részén egyáltalán nem tapasztalható ilyen. Az LCD keret ugyancsak magnéziumötvözet, és jól védi a képernyőt a külső hatásoktól; még a tesztek során sem torzult az LCD képernyő. Az LCD felső fedelén helyezkedik el a WWAN antenna, kis domborulat formájában.

A kijelző zsanérjai masszívak, a képernyő nem lötyög és kellőképpen ellenáll a mozgatásnak. Lecsukáskor nem lép működésbe semmiféle LCD zár, egy mágnes tartja csukva a gépet. Ez elég ellenállást biztosít ahhoz, hogy véletlenül ne nyíljon ki a gép, de ugyanakkor felnyitni sem nehéz a gépet.

Dell Latitude E4300A billentyűzet is nagyon stabil, és a felfüggesztés is nagyon erős.  A Latitude E4300 as nem teszi lehetővé két merevlemez párhuzamos használatát, mivel az E4300-ban egy fix optikai meghajtó van beépítve.A fix optikai meghajtó cseréje bonyolultabb, mint más típusú Latitude notebookok esetén. Az E4300-ban egy sokoldalú DVD+/-RW van beépítve. Lehetőség van akár beépített Blu Ray meghajtóval is rendelni a gépet, azonban ez elég sokba kerül.

Talán az egyetlen arculati hiányosság vagy kifogás az akkumulátor elhelyezésére miatt lehet, ami pár centire kilóg a gép hátulján. Nincs 3 cellás akkumulátor a géphez, csak 6 cellás kiszerelésben lehet az E4300-at rendelni.Engem történetesen nem zavar a kilógó akku, lehet, hogy mást esetleg zavar. Ezenkívül a 3 cellás akkumulátor kérdéses, hogy tudott volna elegendő üzemidőt biztosítani.

Latitude E4300 széles körű bővítési lehetőséget kínál a gép alján található dokkoló csatlakozón keresztül. A dokkolón olyan hagyományos portok is találhatók, amik a gépen magán nem. Kétféle dokkoló is létezik a géphez, mindegyik két monitorcsatlakozóval.

Hogyha a 6 cellás akkumulátor nem bizonyul elégségesnek, egy lapos akkumulátor is rendelhető a notebookhoz 45 ezer forintért. A merevlemez könnyen cserélhető. Csupán két csavart kell kivenni, és így kivehető a merevlemez.Az ún. „középső hozzáférési panel” eltávolításával hozzáférhetővé válik a memória. A WIFI és a WWAN kártya pedig a sarokban található panel alatt van.

 

Képernyő és a hangszóró

A Dell Latitude E4300 ben egy LED-es háttér világítású1280x800 (WXGA) felbontású kijelző dolgozik.A képernyő felbontása tökéletesen megfelel a 13,3 " hüvelykes mérethez, és megfelelő dokumentumok, videók és egyéb tartalmak megtekintéséhez.  A fényerő tizenöt fokozatban állítható az Fn + Fel és az Fn + Le billentyűkombinációkkal. A leghalványabb szint beltéri, illetve gyenge fényviszonyok mellett jól használható, illetve maximális beállítás mellett a képernyő jól olvasható akár kültéri környezetben is. Sőt, már olyannyira fényes lesz, hogy a színek kezdenek kissé elmosódni a legmagasabb beállításoknál.  

Dell Latitude E4300 Dell Latitude E4300 Dell Latitude E4300 Dell Latitude E4300 Dell Latitude E4300

Általában a notebook kijelzők függőleges látószöge elég gyenge (a használt LCD technológia típusától függően). Ez alól az E4300 sem kivétel. Amikor a képernyőt fentről nézzük a színek gyorsan elmosódnak, és olvashatatlanná válik a tartalom, amikor pedig a képernyőt alulról nézzük, nagyon gyorsan elhalványul minden. Szerencsére a vízszintes látószög elég jó, és bármilyen helyzetből jól olvasható.

A Dell Latitude E4300 egy egyszerű hangszóróval van ellátva, ami a notebook elülső részén található. Ez elég bádoghangú, egyáltalán nincs basszus, és a hang tartomány legfelső szintje pedig egyenesen zavaró. Ez a hangszóró rendeltetésszerű használat mellett irodai és üzleti környezetben megállja a helyét, zenehallgatásra is teljesen alkalmas, de prémium hangra ne számítson senki.

 

Billentyűzet és touchpad

Dell Latitude E4300Sok érv szól a 4300 mellett, az egyik ilyen a kiváló minőségű billentyűzet. Az E4300 is ugyanazt a gépelési élményt kínálja a háttérvilágítással ellátott billentyűzettel, mint bármely más Latitude E-sorozatú notebook, csak a billentyűk kiosztása kicsit más.

Az E4300-t alapból világító billentyűzettel szerelik. Ez egy, a billentyűzet mögött található LED-es háttérvilágítás, ami sötét környezetben lehet hasznos. Ez is hozzárendelhető az ún. „Ambient Light Senzor”-hoz, ami a környezeti fényviszonyoknak megfelelően állítja automatikusan a kijelző és a billentyűzet háttérvilágítását.

Az E4300 billentyűzete az előző generációs Latitude notebookokhoz hasonló gépelési érzést nyújtja miközben nem tapasztalható semmiféle besüppedés még stressz tesztelés alatt sem. Az új kialakítású billentyűzet használata közben úgy tűnik, mintha minden gombnak megvolna a saját személyes tere, és szinte lehetetlen véletlenül több billentyűt lenyomni. Rövid használat után úgy tűnt, mintha javult volna a gépelési pontosságom és sebességem.

Dell Latitude E4300Első látásra pár billentyű elrendezése furcsának tűnket. A Home / End / Insert / Delete gombok és a Page Up / Down gombok helyét meg kellett szokni. Ha ez megtörtént, akkor a Page Up / Down gombokkal könnyebb navigálni a weboldalak, dokumentumok között.

Ha összehasonlítjuk a billentyűzetet más Latitude E-sorozatú notebook modellekkel, nagyjából ugyanaz a gépelési élmény, csak az E4300 jobb. Úgy tűnhet, hogy nem lehet eléggé dicsérni a billentyűzetet, és tényleg nem.

Bár a touchpad sem rossz, mégsem nyújt olyan élményt, mint a billentyűzet. Úgy éreztem, mintha késne egy kicsit. Használat közben megtörtént, hogy a touchpad leállt egy két pillanatra. Ez nem történik olyan gyakran, hogy komoly problémát jelentsen.

A touchpad laggolását kompenzálja azonban néhány extra funkció. Található a billentyűzet közepén egy trackpoint mutató eszköz is. A trakcpointhoz és a touchpadhez is tartozik 2-2 egér gomb és plusz 1 középső a felső sorban. Egy érdekes tulajdonsága a touchpadnek, amit a Dell úgy hív, hogy” körkörös görgetés”. Ha körkörösen mozgatjuk az újunkat a touchpaden tudunk lapozni az asztalon megnyitott aktív ablakok között. Az irányt meg lehet változtatni a körkörös mozgás ellentétes irányba való változtatásával. A touchpad támogatja a vízszintes és függőleges görgetést is, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy körkörös görgetéssel kombinálva minden dokumentum könnyen navigálhatóvá válik.

 

Portok és szolgáltatások

A Dellnek  sikerült  meglepően sok hasznos portot  beépíteni az E4300-ba, mi mégis örültünk volna, ha  tartalmaz egy harmadik USB portot. Egy USB port, egy kombinált USB / eSATA port, VGA kimenet, SmartCard olvasó, SD kártyaolvasó, ExpressCard/34, audio ki-és bement, Firewire - 400,10/100/1000 (Gigabit) Ethernet LAN, és egy Kensington zárnyílás található a gépen.  Jobb lett volna, ha egy Display Port vagy DVI kimenet van a VGA kimenet helyett, de feltehetően a VGA továbbra is fontos jellemzője az üzleti notebooknak.

 

Dell Latitude E4300

Balról: VGA , USB / eSATA , ventilátor nyílás , és SmartCard olvasó

Elölről: SD kártyaolvasó

Dell Latitude E4300

Jobbról: ExpressCard/34, DVD + / -RW, audio kimenet, audio bement, Firewire -400 és USB

Dell Latitude E4300

Hátulról : Gigabit Ethernet, akkumulátor, hálózati bemenet, Kensington zárnyílás

A Dell két dokkoló állomással szolgál az új Latitude E-sorozatú notebookokhoz, amelyek közül az egyik az E -Port Replicator. A dokkoló állomással az E4300-at át lehet alakítani egy igazi asztali munkaállomássá, amelyhez két digitális monitor csatlakoztatható.

Balról: 3x USB, audio, audio kimenet, audio bemenet
Elölről: Dell dokkoló csatlakozó
Jobbról: Kensington zárnyílás, laptop zárszerkezet
Háturól: csatlakozó további Dell dokkoló termékekhez, eSATA / USB, Gigabit Ethernet, 2x USB, VGA, DVI, DisplayPort, AC táp bemenet

 

Teljesítmény és referenciaértékek

Megjegyzés: A tesztek 2,53 GHz-es Core 2 Duo processzorral 4 GB-os DDR3 RAM-mal, és a Western Digital Caviar Black 7200rpm-es merevlemezes meghajtóval készültek.

A laptopot Intel 4500MHD IGP -vel szerelik, de ez tökéletes grafikus teljesítményt nyújt bármilyen nem-játékalkalmazás számára.

Prime processzor összehasonlítás eredményei (alacsonyabb pontszám jobb teljesítményt jelent):

Dell Latitude E4300

PCMark05 a teljes rendszer teljesítményét méri (magasabb pontszám jobb teljesítményt jelent):

Dell Latitude E4300

3DMark06 a játék grafikai teljesítményét méri (magasabb pontszám jobb teljesítményt jelent):

Dell Latitude E4300

HDTune tároló meghajtó teljesítmény teszt:

Dell Latitude E4300

Hő-és zaj

Ha egy ilyen kis gépbe ekkora teljesítményt zsúfolnak a megfelelő hűtést megoldani nem kis kihívást jelent. A gépnek egy ventilátora van, kivezető nyílással a gép oldalán és alján.

Azonban az egyetlen ventilátor, amikor maximális hűtési teljesítmény nyújt extrém stressz teszt alatt, az E4300 részei akár 35 fok fölé is ugranak. Az alábbi képek a külső hőmérsékleti értéketeket mutatják Celsius fokban mérve, hangsúlyozva egy időben a CPU, GPU, és a merevlemezre vonatkozó értékeket is.

Eléggé felforrósodik ahhoz a gép, hogy nem szeretnénk ölben tartani, de szerencsére a billentyűzet és a touchpad továbbra is elfogadható hőmérsékleti szinten marad. Lehet, hogy jó ötlet, ha távol marad a ventilátor nyílásától, amikor intenzív feladatokat végez a számítógépen, mert a szellőző tetején kiáramló környezeti levegő 43 fokon tetőzött.

Irodai vagy otthoni környezetben tipikus feladatok futtatása közben, a laptop olyan csendes volt, mint egy egér. Az egyetlen alkalom, amikor a ventilátor zavaró volt az extrém stressz tesztek alatt amikor teljes kapacitással működött, de még akkor sem volt túl hangos.

Dell Latitude E4300 Dell Latitude E4300

Akkumulátor élettartam

Dell egy sor hasznos energiatakarékossági funkciót épített be a Latitude E- sorozatú notebookokba . A Dell Control Panel  programon keresztül lehetőség van csökkenteni  az LCD képernyő frissítési rátáját, teljesen kikapcsolni az optikai meghajtót, automatikusan be/ki kapcsolni a Windows Aero-t, és egyenként  kikapcsolni vagy kezelni a legtöbb portot a notebookon.

A Latitude notebookok hagyományosan támogatják két akkumulátor párhuzamos működését, " A 4300-hoz csatlakoztatható második akkumulátor egy lapos akku, ami notebook alján illeszkedik a géphez, és hozzátesz mintegy negyed centi vastagságot a laptophoz. Jelentős mennyiségű súlyt ad a géphez, de az extra akkumulátor élettartama megéri, amennyiben a hosszú élettartam elengedhetetlen.

A Dell Control Panel egy nagyon hasznos program, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyenként kapcsoljon ki vagy konfiguráljon újra perifériás eszközöket, és így a legtöbbet hozza ki a saját akkumulátorából. Annak ellenére, hogy néha elfelejtett egy-két beállítást újrakezdeni a készenléti üzemmódot követően, egyértelműen bizonyította hasznosságát az akkumulátor tesztjeink során.

Négy nagyon hosszú akkumulátor teszt után egyértelmű számunkra, hogy a Dell Latitude E4300 győztes ezen a területen. Az eredmény szinte hihetetlen egy ilyen méretű notebook esetén.

Megjegyzés: A teszteredmények gyári, új, 6 cellás akkumulátorra vonatkoznak.

Szabványos akkumulátor, energiatakarékos üzemmód bekapcsolva : 6 óra 31 perc
Szabványos akkumulátor és lapos akkumulátor, energiatakarékos üzemmód bekapcsolva : 12 óra 23 perc
Szabványos akkumulátor, energiatakarékos üzemmód kikapcsolva : 3 óra 10 perc
Szabványos akkumulátor és lapos akkumulátor, energiatakarékos üzemmód kikapcsolva: 5 óra 45 perc 

Akkumulátor teszt energiatakarékos üzemmódban, amikor:

 • az energiatakarékossági opció engedélyezve van; 
 • a képernyő fényereje 33 %-ra van beállítva,
 • a WIFI aktív;
 • a Windows 7 a "Power Savings" profilra van állítva;
 • minden energiatakarékossági funkció engedélyezve van a Dell Control Panelban (kivéve, ahol az LCD képernyő automatikusan csökkenti a fényerőt a tétlenség időszaka alatt);
 • internet böngészés, és általános irodai feladatokat ellátása, mint pl. jelen dokumentum megírása.

Eredmény: 12 óra és 23 perce maximális akkumulátor élettartam mellett minden nap szintű számítástechnikai feladat elvégzése lehetséges az E4300-al.

Akkumulátor teszt áram megtakarítási opció bekacsolása nélkül, a következő beállításokkal:

 • a Windows 7 Aero fut;
 • az energia  profil " High Performance " -ra van állítva;
 • az LCD háttérvilágítás 100%-os;
 • DVD filmek lejátszása egész idő alatt;
 • dokumentumok szerkesztése;
 • Flash játékok futtatása a háttérben.

Eredmény: a vizsgálatok erőteljesebben igénybe vették a gépet, de a megterhelés ellenére is több mint képes az E4300 több játékfilm lejátszására hosszú távolsági utazás alatt, és mindeközben bármi nemű üzleti, irodai ügyek lebonyolítására.

 

Összegzés

A Dell Latitude E4300 egy kis erőgép a lehetséges legkisebb kiszerelésben. Üzleti felhasználásra lett tervezve, a minőséget szem előtt tartva. Az E4300 képes kezelni bármilyen irodai, vagy multimédiás feladatot. Hihetetlen akkumulátor-élettartama van, valamint a kijelző széles skálájú fényességi tartománya és a háttér világításos billentyűzet olyan funkciók, amelyek nem találhatók meg sok notebookban. A hangszórója gyenge, a touchpad valamivel jobb az átlagnál, és a váz szerkezeten található egy két olyan behajlási pont, aminek nem lehet helye egy ilyen árkategóriájú gépben. Az említett design hibák mellett is egy csomó szeretnivaló van a Dell Latitude E4300 ban, amennyiben fontos a strapabírás, a nagy teljesítmény, a hordozhatóság, illetve a hosszú élettartam.


Forrás: notebookreview.com

Cím: 1134, Budapest Váci út 9-15 (Lehel Csarnok) Tel: 288-68-50
Hétfő - Péntek: 9h-17:30h, Szombat: 9h-14h, Vasárnap: Zárva
Skype elérhetőség Avocomp Számítástechnika Email cím info@avocomp.hu

Adatvédelmi tájékoztató
A regisztrációval kapcsolatos adatkezelésről
A cookie-k (sütik) használatának szabályzata

Microsoft Registered Refurbisher, felújított windows
Avocomp Map and Contact
AVOCOMP - Használt márkás gépek, laptopok, monitorok garanciával. Adás, vétel, szerviz Budapesten a Lehel Csarnokban parkolási lehetőséggel. - AVOCOMP
Az oldalon feltüntetett árak bruttóban értendők, a 27% áfát taralmazzák. Minden vásárlásnál a megvásárolt termékekről hatályos és elszámolható áfás számlát adunk.
A weboldalon feltüntetett árak tájékoztató jellegűek. Az árváltozás és az esetleges elírások jogát fentartjuk.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013. A www.avocomp.hu honlapon elérhetõ minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll, mely anyagokat kizárólag az Avocomp Kft. elõzetes írásbeli engedélyével jogosult egészben vagy bármely részben másolni, továbbítani, módosítani, nyilvánosan közzétenni, elõadni, terjeszteni, illetve egyéb módon a nyilvánosságra hozni.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013.