Windows 10, mikor, kinek, hogyan?

Az a bizonyos dátum

A Windows 10 operációs rendszer 2015. július 29-én kerül forgalomba, innentől számítva 1 éven keresztül ingyenesen frissíthet mindenki, aki Windows 7, illetve Windows 8 operációs rendszerrel rendelkezik. Már több hónapja, több millióan használják a Microsoft legújabb operációs rendszerét, a Windows Insider közösség tagjaiként, ők segítenek a rendszer jobbá tételében, fejlesztésében, mindennapi használóként vagy akár fejlesztőként. További tudnivalók az Insider Programról. Az Insider Preview ISO fájl letöltése 22 nyelven elérhető (nincs magyar). Figyelem, ne feledje, hogy ennek a verziónak a kipróbálása nem mentes a kockázatoktól. Lehetőleg ne telepítse elsődleges otthoni vagy munkahelyi gépére, mert a számítógép váratlanul összeomolhat, és a fájljai megsérülhetnek, vagy akár törlődhetnek, ezért érdemes mindenről biztonsági másolatot készítenie. A frissítés csak a számítógépekre és táblagépekre vonatkozik, a Windows mobilokra készült változatra még pár hónapot várni kell.

Ki frissíthet és mennyiért?

A megjelenés kezdetétől 1 évig ingyenesen frissíthetnek a Windows 7 (Service Pack 1) legfrissebb verzióját (SP1 beszerzése itt) és Windows 8 (Windows 8.1 Update) legfrissebb verzióját futtatók, ez végleges és teljes frissítést jelent, az egy év lejártával nem kell további költségekre számítani. Visszaváltani korábbi verzióra akkor lehetséges, ha olyan a Windows változatunk licence, amely ezt lehetővé teszi, így például az otthoni változatot használók (Windows 7 Home), a későbbiekben nem válthatnak vissza régi szoftverükhöz. Nagy port kavart a kalózverziók kérdése. A félreértések elkerülése végett a Microsoft hivatalos oldalán a következőket olvashatjuk. Lényegében a nem hivatalos verziókat futtatók is ingyenesen frissíthetnek az elkövetkezendő évben, de a Windows 10 detektálni fogja ezeket a változatokat, vízjelet helyezhet el az asztalon, ezzel jelezve a felhasználóknak, hogy nem legális szoftvert használnak. Ezen, és várhatóan pár kozmetikai korlátozáson kívül ugyanúgy működik majd, mint a licencelt szoftver. A Microsoft jó ajánlattal próbálja majd a kalózverziók használóit arra bírni, hogy érvényesítsék az operációs rendszert.

A Windows 10 bolti licencének ára megegyezik a Windows 8.1 rendszerével: az otthoni felhasználóknak szánt Home kiadás 119 dollárba fog kerülni, az üzleti felhasználóknak szánt Pro 199 dollárba kerül majd. A Home változatról, opcionálisan 99 dollárért frissíthetünk a Pro változatra.

Milyen verziók lesznek?

A korábban megszokott több verzió helyett, a Windows 10-nek csak három változata lesz, a Windows 10 Home, a Windows 10 Pro és a Windows 10 Mobile. Az alábbi táblázat jól mutatja, ki melyikre frissíthet majd.

 

Miért is érdemes váltani?

A Windows 10 egyesíti a Windows 7 és 8 előnyeit. Akik szorosan ragaszkodtak eddig a 7-es változathoz, de már idejét érezték a frissítésnek, most jött el az idejük. Kezdve azzal, hogy szinte azonos hardverigényt követel a legújabb változat, mint az előzők. A meglévő alkalmazások és eszközök legtöbbje tovább él ezen a sokkal barátságosabb, letisztultabb és gyorsabb rendszeren.

Megjelenik a régi Start menü, de új formában. A bal alsó sarokban lévő logóra kattintva előhozhatjuk a gyakran használt alkalmazásainkat, dokumentumainkat, plusz kicsempézhetjük a menüt, megváltoztathatjuk a méretét, variálhatjuk az alkalmazások helyét és újakat is becsempézhetünk. A modern, élő csempék teljesen kikapcsolhatók. Akik megszerették a teljes képernyős menüt, azok pár egyszerű beállítással újra elérhetik azt. Mindez remekül mutat áttetszően, vagy a témánkhoz illő színben. Sőt, ott a Windows új digitális személyi asszisztense, aki kisegít minket bármiben és bármikor, és még az angolt is gyakorolhatjuk vele, amíg nem tanul meg magyarul. :)

Microsoft Edge lesz az új, alapértelmezett böngésző, látványos és hasznos beépített kommenteléssel.

A játékélmény sem marad el, Xbox Live-val és a beépített Xbox Appal. Barátokkal való kommunikálás, játékélmények szerkesztése, megosztása.  Az Xbox One-val rendelkezők közvetíthetik a játékukat, így PC-n vagy tableten is tudnak otthon játszani. A DirectX 12 javít a gyorsaságon, hatékonyságon és grafikus képességen.

Új Fotók, Videó, Zene, Térkép, Levelezés és Naptár alkalmazások, új megjelenésben. Elkezdhetünk valamit az egyik eszközön és folytathatjuk egy másikon, ha szinkronizálva és tárolva van az, a OneDrive-ban.

 

A gyorsabb párhuzamos munkavégzéssel, akár 4 alkalmazást is elhelyezhetünk a képernyőn, átméretezhetjük őket és virtuális asztalokat is hozhatunk létre.

Mindehhez mi a hardverigény?       

  • A legfrissebb operációs rendszer: Windows 7 SP1 vagy Windows 8.1 Update       
  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb processzor vagy SoC
  • RAM: 1 GB 32 bites rendszerhez vagy 2 GB 64 bites rendszerhez
  • Merevlemez-terület: 16 GB 32 bites operációs rendszerhez, 20 GB 64 bites operációs rendszerhez 
  • Videokártya: DirectX 9-kompatibilis vagy újabb, WDDM 1.0 illesztőprogrammal       
  • Képernyő: 1024x600
  •    

További műszaki adatok itt.

Hogyan történik a frissítés?

Feliratkozhat az ingyenes frissítésre, a Get Windows 10 alkalmazás segítségével, a tálca jobb alsó sarkába a Windows logóra kattintva.

Egy gyors regisztrációt követően már csak várnia kell, hogy elérhetővé váljon a rendszer, ekkora automatikusan elkezdődik a letöltés és azután a telepítés. A regisztráció lemondása is ezen a programon belül történik, A visszaigazolás megtekintése menüpontban. A program a regisztráció után ellenőrzi, hogy a meglévő alkalmazásaink, eszközeink megfelelően fognak-e működni a Windows 10-en.

Cím: 1134, Budapest Váci út 9-15 (Lehel Csarnok) Tel: 288-68-50
Hétfő - Péntek: 9h-17:30h, Szombat: 9h-14h, Vasárnap: Zárva
Skype elérhetőség Avocomp Számítástechnika Email cím info@avocomp.hu

Adatvédelmi tájékoztató
A regisztrációval kapcsolatos adatkezelésről
A cookie-k (sütik) használatának szabályzata

Microsoft Registered Refurbisher, felújított windows
Avocomp Map and Contact
AVOCOMP - Használt márkás gépek, laptopok, monitorok garanciával. Adás, vétel, szerviz Budapesten a Lehel Csarnokban parkolási lehetőséggel. - AVOCOMP
Az oldalon feltüntetett árak bruttóban értendők, a 27% áfát taralmazzák. Minden vásárlásnál a megvásárolt termékekről hatályos és elszámolható áfás számlát adunk.
A weboldalon feltüntetett árak tájékoztató jellegűek. Az árváltozás és az esetleges elírások jogát fentartjuk.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013. A www.avocomp.hu honlapon elérhetõ minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll, mely anyagokat kizárólag az Avocomp Kft. elõzetes írásbeli engedélyével jogosult egészben vagy bármely részben másolni, továbbítani, módosítani, nyilvánosan közzétenni, elõadni, terjeszteni, illetve egyéb módon a nyilvánosságra hozni.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013.