Munkaállomás vagy PC

Hogyan döntsd el melyik rendszer alkalmasabb számodra

Viszonylag sokszor kaphatók az üzletünkben munkaállomások. Azonban sokan nem is hallottak róla vagy csak nem tudják mi valójában a különbség egy normál PC és egy munkaállomás között. Látszólag egyformák, de, ha kicsit a belsejébe nézünk vagy bekapcsoljuk azonnal észrevehetővé válik a különbség. Ebben az ismertetőben egy gyors áttekintést kívánunk adni, hogy mik is ezek a különbségek. Vásárlás előtt állóknak esetleg segítséget nyújthat a döntésben. Mivel a számítőgépekben található legfontosabb alkatrészek nagyrészét az INTEL gyártja (processzorok, chipsetek esetleg még alaplapokat is), nézzük meg, hogy mit ír az Intel a munkaállomások és PC-k közötti különbségről:

A CAD szoftverektől kezdve az irodai programokon át, a videó-szerkesztésig az asztali számítógépekhez képest, egy munkaállomás intelligensebb, hatékonyabb teljesítményt nyújt a legtöbb alkalmazáshoz. Mindezek ellenére nem mindenki tart igényt munkaállomásra. Az átlagos irodai felhasználó számára a standard munkakörhöz használatos programok alkalmazásához, e-mailezéshez szükséges teljesítményt az alap irodai PC-k is tudják biztosítani. Azonban a tervezők, mérnökök, pénzügyi szakemberek és kutatók, bonyolultabb, összetettebb programokat használnak munkájukhoz. Bonyolult pénzügyi számítások, elemzések termékenyebben, hatékonyabbak és kreatívabbak lehetnek egy munkaállomással. Egy ilyen munkaállomás alkalmazása racionális döntésnek bizonyulhat akár irodai környezetben is. Használatával a munkafolyamatok átfutási ideje csökken, kreatívan elvégezhetővé válnak.

A munkaállomás előnyei: A munkaállomásokat kifejezetten az erőteljes igénybevétel és nagy munkák kezelésére találták ki. Jól konfigurálható, felhasználóbarát jellegéből adódóan mindenki a saját igényeihez igazíthatja mind a rendszert, mind az árakat.

Grafikai teljesítmény: Gyorsabb megjelenítés a komplex grafikáért

A munkaállomás úgy lett kialakítva, hogy egy vagy akár több professzionális szintű videó kártyát is képes legyen támogatni, ezzel szemben a PC az esetek döntő többségében csak az átlag felhasználók körét szolgálja ki. Azok, akik 2D illetve 3D-s grafikát alkalmaznak, jelentős fejlődést és válaszidő csökkenését tapasztalhatnak a munkaállomásuk használata során. Ezen felül az új belépő szintű rendszerek az új Intel Xeon processzor E3 családra alapulnak, Intel HD Graphics P3000-vel, amelyek szinte teljesen feleslegessé teszik a külső gyártóktól származó grafikus kártyákat. A magas grafikai igényekkel ellátott alkalmazások is remekül futnak rajta.

Feldolgozási teljesítmény: számításigényes alkalmazásokhoz

Egy munkaállomás több, és nagyobb teljesítményű processzorral konfigurálható, mint egy PC. A számítógépes tervezés, animálás és digitális applikációk gyorsabban futnak, a teljesítmény csökkenése nélkül, még abban az esetben is, ha több program fut egyszerre a számítógépen. Ezek a jellemzők zökkenőmentessé teszik a kreatív feladatmegoldást, a felhasználók gyorsabban elérik a számukra releváns információkat.

Memória az óriás feladatokhoz

Már egy belépő szintű munkaállomás is kétszer akkora memóriával konfigurálható, mint egy PC. A stúdiók, mérnökök, dizájnerek nagy felületen dolgozhatnak. A munka során esetlegesen felmerülő hibák így jobban észrevehetők, javítva ezzel a folyamatok kohézióját. Mindemellett, az összes Intel Xeon alapú munkaállomás támogatja az ECC memóriákat, amely automatikusan felismeri és kijavítja a memóriahibák akár 99 százalékát.

Nagy merevlemezek hatalmas munkákra

A munkaállomások több terabájtos belső hellyel rendelkeznek, ezáltal szinte bármekkora anyag tárolására, kezelésére alkalmasak. Az új Intel Xeon alapú munkaállomások Serial ATA (SATA) 3.0 technológiával rendelkeznek. Ezzel adatátviteli sebességet megduplázzák egészen 6 Gbps-ra (a SATA 2.0-hoz képest). Emellett rengeteg újítást tartalmaz és kompatibilis a korábbi SATA szabványok csatalkozóival és drivereivel. Azok a munkaállomások, amelyek Solid State Drive-val (SSD-vel) vannak felszerelve, energiatakarékosabbak, csöndesebbek, gyorsabb adatátvitelt és nagyobb megbízhatóságot biztosítanak, mint a kizárólag merevlemezzel szereltek.

Forrás: www.intel.com

Összegzés:

Egy munkaállomás gép minden olyan feladatra jó, amire egy normál PC alkalmas. Fordítva azonban ez nem feltétlenül igaz. Egy munkaállomás gépet nagyobb igénybevételre, nagyobb teljesítményre terveznek alapértelmezés szerint, mint egy normál PC-t. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a munkaállomást az ember megveszi, hazaviszi, bekapcsolja, és amikor eladja, akkor kikapcsolja.:) Egy munkaállomás jobban konfigurálható, jobban skálázható. Egy munkaállomásba több memória, több merevlemez, több és komolyabb processzor és több videokártya is tehető, mint egy PC-be. Egy belépő szintű munkaállomást jobb minőségű alkatrészekből építik össze a megbízhatóság növelésének érdekében. Azonban ezzel együtt még egy belépő szintű munkaállomás is magasabb árkategóriába esik, mint egy normál PC.

Használtan természetesen sokkal könnyebben elérhetők anyagilag a munkaállomás gépek, mint újonnan. Aki vásárolt már valamilyen munkaállomás gépet magának és azzal dolgozik, feltételezhetően többet nem akar már normál PC-n dolgozni. Bővíthetőség, szerelhetőség, teljesítmény, megbízhatóség, zaj... tekintetében sokkal jobbak egy normál PC-nél. Munkára nélkülözhetetlen, de normál, otthoni vagy irodai felhasználásra is tökéletesen ideális. Pro felhasználóknak pedig elengedhetetlen.

Boltunkban általában kapható munkaállomások: 

DELL munkaállomások: 
HP munkaállomások:
IBM / Lenovo munkaállomások:

Cím: 1134, Budapest Váci út 9-15 (Lehel Csarnok) Tel: 288-68-50
Hétfő - Péntek: 9h-17:30h, Szombat: 9h-14h, Vasárnap: Zárva
Skype elérhetőség Avocomp Számítástechnika Email cím info@avocomp.hu

Adatvédelmi tájékoztató
A regisztrációval kapcsolatos adatkezelésről
A cookie-k (sütik) használatának szabályzata

Microsoft Registered Refurbisher, felújított windows
Avocomp Map and Contact
AVOCOMP - Használt márkás gépek, laptopok, monitorok garanciával. Adás, vétel, szerviz Budapesten a Lehel Csarnokban parkolási lehetőséggel. - AVOCOMP
Az oldalon feltüntetett árak bruttóban értendők, a 27% áfát taralmazzák. Minden vásárlásnál a megvásárolt termékekről hatályos és elszámolható áfás számlát adunk.
A weboldalon feltüntetett árak tájékoztató jellegűek. Az árváltozás és az esetleges elírások jogát fentartjuk.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013. A www.avocomp.hu honlapon elérhetõ minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll, mely anyagokat kizárólag az Avocomp Kft. elõzetes írásbeli engedélyével jogosult egészben vagy bármely részben másolni, továbbítani, módosítani, nyilvánosan közzétenni, elõadni, terjeszteni, illetve egyéb módon a nyilvánosságra hozni.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013.