Asztali számítógépet vagy laptopot?

Laptop vs PC

Gyakran teszik fel a kérdést az üzletben nekünk, hogy melyik a jobb az asztali gép vagy a laptop. Melyikkel jár jobban az ember és hasonlók. A helyzet az, hogy erre a kérdésre a vásárlónak kell tudnia a választ, azonban segítünk pár olyan kérdéssel, amiket magunknak feltéve megtudhatjuk a választ.

  

  1. Van -e igény arra, hogy gyakran A-ból B-be vigyük a gépünket?
  2. Szükség van -e olykor arra, hogy akkumulátorról dolgozzunk?
  3. Szűkös -e a hely otthon?
  4. Ki vagy kik használják majd a gépet?
  5. Szeretnénk -e játszani a gépen és, ha igen milyen jellegű játékokkal?
  6. Mekkora tárhelyre van szükségünk általában? 

 

1. Hordozhatóság. Ha hordozni kell a gépet pl.: a munkahely és a lakás között vagy folyton úton vagyunk, akkor a válasz nagyon egyszerű. Mivel egy asztali számítógépet, még, ha nagyon kicsi is monitorostul elég nehézkes állandóan magunkkal vinni, a laptop lesz a jó megoldás számunkra. 

2. Akkumulátor. Szintén hamar bezárul a kör, ha olyan helyen akarunk dolgozni, ahol nincs 220V. Amennyiben nem hordunk magunkkal egy fél tonnás aggregátort, a laptop mellett kell voksolnunk.

3. Helyigény. Ez egy szubjektív kérdés, hogy mit jelent a szűkös hely, de azért az mindenképpen elmondható, hogy egy laptop még, ha jó nagy is, kevesebb helyet foglal el, mint egy asztali gép monitorral, billentyűzettel és egérrel. Bár vannak nagyon kis gépek (lásd: USFF, USDT gépek), mint pl.: A HP Elite 8000 USDT vagy DELL Optiplex 760 USDT, azért ezek akkor is nagyobb helyigényűek, mint egy laptop. Viszont egy asztali gépez szükségszerűen csatlakoztatunk egy monitort, ami általában jóval nagyobb egy laptop kijelzőjénél, amit kényelmesebb nézni, csatlakoztatunk továbbá egy billentyűzetet és egeret, aminek szintén kényelmesebb a használata, mint  laptopba építettnek. Ezek után lehet mérlegelni, hogy laptop vagy asztali gép.

4. Felhasználó. Ez a kérdés azért lehet lényeges, mert egy laptopra kicsit jobban kell vigyázni, mint egy asztali gépre. Gondoljunk csak a véletlenül a billyntyűzetbe ömlő kávéról vagy kakaóról. Amíg egy asztali géphez csatlakoztatott billentyűzet 1500.-ba kerül egy laptop kicsivel többe. Gondolhatunk továbbá a játék hevében a billentyűzetre csapásra vagy a gép mellett elrohava a kilógó kábelbe akadva azt a fölre rántásra. Ezt magunkban kell végiggondolni és ennek tudatában dönteni.

5. Játék. Sok mindent lehet csinálni egy számítógéppel de a játék azért érdekes a számunkra, mert ezek a leggyakoribb komolyabb hardvert igénylő alkalmazások. A szűk keresztmetszet általában a megfelelő videokártya. A böngészőkben futó játékok általában nem okoznak problémát. Egy megfelelő kétmagos processzorral szerelt gépben az integrált videokártyának elegendő a teljesítménye. Viszont az ún. 3D-s (pl.: mászkálós, lövöldözős, versenyzős) játékokhoz már komolyabb videoteljesítmény szükséges. Ezek egyrészt kicsit ritkábbak a laptopokban, másrészt drágábbak és nagyobb odafigyelést igényelnek. A nagyobb odafigyelést azt jelenti, hogy számítani kell a laptop melegedésére és gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről. Nem szabad csak úgy az ágyban a párnán használni a gépet. Továbbá az is tény, hogy a külön videokártyával szerelt gépek éppen a melegedés hatására gyakrabban mennek tönkre és tudniillik, hogy ezek nem cserélhető alkatrészek. Tehát, ha a videokártya tönkremegy, ami történetesen az alaplapra van építve, akkor a gép alaplapja ment tönkre, ami általában gazdasági totálkár. Tehát mi az üzletben azt szoktuk javasolni, hogy játékra leginkább asztali számítógépet kell választani. A nagyobb teljesítmény a könnyű bővíthetőség az olcsóbb ár miatt.

6. Tárhely. Azért a tárhely, mert ezt bővítjük leggyakrabban egy számítógépben. Egy laptopba is tudunk akár 1T-s HDD-t tenni és nem is drágább, mint az asztali gépekbe de csak egy darabot. Bár külső HDD-t akármennyit vehetünk azért azokat mind folyton rádugdosni a gépre nem praktikus. Ez talán a legkevésbbé fontos szempont, de akinek nagyon sok tárhelyre van szüksége folyamatosab elérhetően, annak vagy egy jó NAS-ra van szüksége vagy annak híjján asztali gépet kell választania.

Ha ezekre a kérdésekre a fenti segítséggel sikerül megadni a válaszokat ki fog derülni, hogy melyik számunkra a jobb megoldás. Remélem tudtunk segíteni a választásban.

Cím: 1134, Budapest Váci út 9-15 (Lehel Csarnok) Tel: 288-68-50
Hétfő - Péntek: 9h-17:30h, Szombat: 9h-14h, Vasárnap: Zárva
Skype elérhetőség Avocomp Számítástechnika Email cím info@avocomp.hu

Adatvédelmi tájékoztató
A regisztrációval kapcsolatos adatkezelésről
A cookie-k (sütik) használatának szabályzata

Microsoft Registered Refurbisher, felújított windows
Avocomp Map and Contact
AVOCOMP - Használt márkás gépek, laptopok, monitorok garanciával. Adás, vétel, szerviz Budapesten a Lehel Csarnokban parkolási lehetőséggel. - AVOCOMP
Az oldalon feltüntetett árak bruttóban értendők, a 27% áfát taralmazzák. Minden vásárlásnál a megvásárolt termékekről hatályos és elszámolható áfás számlát adunk.
A weboldalon feltüntetett árak tájékoztató jellegűek. Az árváltozás és az esetleges elírások jogát fentartjuk.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013. A www.avocomp.hu honlapon elérhetõ minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll, mely anyagokat kizárólag az Avocomp Kft. elõzetes írásbeli engedélyével jogosult egészben vagy bármely részben másolni, továbbítani, módosítani, nyilvánosan közzétenni, elõadni, terjeszteni, illetve egyéb módon a nyilvánosságra hozni.
Powered by Avocomp INDIGO(c) 2013.